Aston Martins nya miljöbil: Vantage GT2

Den som vill få tillbaka 10.000 kronor i miljöbilsrabatt blir nog besviken men Aston Martins nya racebil Vantage GT2 är faktiskt byggd för E85-bränslet! Med...
Annons

Den som vill få tillbaka 10.000 kronor i miljöbilsrabatt blir nog besviken men Aston Martins nya racebil Vantage GT2 är faktiskt byggd för E85-bränslet! Med den nya Vantage GT2 täpper Aston Martin till det sista hålet i GT-racingen, nu har man en bil för varje klass.

Aston Martins nya miljöbil: Vantage GT2

Vi får nöja oss med en illustration men snart ska Aston Martin premiärvisa sin nya Vantage GT2, byggd för att köras med E85-bränsle. KLICKA FÖR STÖRRE

Ännu så länge kan vi bara titta på en illustration men om några dagar, på torsdag den 10:e januari är det sannolikt dags att premiärvisa den nya racebilen Aston Martin Vantage GT2. Då ska Aston Martin Martins styrelseordförande David Richards presentera företagets racingsatsning inför säsongen 2008 och det gör han på ”Autosport International Show” i England.
Racingchefen Robin Brundle har dock redan meddelat att den nya Vantage GT2 är den sista pusselbiten i GT-racing för Aston Martin. Man är faktiskt den enda biltillverkaren som har racemodeller för alla GT-klasserna: GT1 – DBR9; GT2 – Vantage GT2; GT3 – DBRS9 och slutligen GT4 – Vantage N24.
För första gången kan också Aston Martin presentera en racebil som redan från början är byggd för att köras på E85, alltså en blandning av 85 procent etanol och 15 procent bensin. E85 är inte tillåtet i alla serier men till exempel i USA, i ALMS-serien, är E85 klassat som ett racebränsle och därmed möjligt att använda. Förutom att E85 har ett högre oktantal än vanlig handelsbensin så har det också fördelen av att vara ”miljövänligt” då det kan framställas av koldioxidneutrala råvaror.
– Den nya Vantage GT2 kompletterar vår uppställning i GT-racingen, sa Robin Brundle, och tack vare våra erfarenheter med DBRS9 har vi haft möjligheterna att utveckla en bil som kan köras på E85.
Under förra årets 24-timmars race vann Aston Martin en av sina finaste vinster då man kom femma totalt och vann GT1-klassen med sin DBR9, där Rickard Rydell var en av förarna i vinnartrion. Under årets säsong får vi se hur ”lillebror” Vantage GT2 klarar sig i konkurrensen med bland annat Porsche 911.

Annons
Annons
Rulla till toppen