Kinesiska Brilliance till Genève

Den kinesiska biltillverkaren Brilliance kommer att vara representerade på bilsalongen i Genève med tre modeller. Bland dem finns en omgjord BS6 för att klara sig...
Annons

Den kinesiska biltillverkaren Brilliance kommer att vara representerade på bilsalongen i Genève med tre modeller. Bland dem finns en omgjord BS6 för att klara sig bättre i krocktesterna.

Kinesiska Brilliance till Genève

Få har sett en okrockad Brilliance BS6 då den nästan enbart synts krockad på nyhetssidorna efter kontakt med en testvägg. Men så här ser den ut när den lämnat fabriken…

Efter att mellanklassbilen Brilliance BS6 presterat rent urusla resultat i elva olika nationella krocktester, däribland ett av mäktiga tyska ADAC, upphörde försäljningen av den kinesiska modellen på den europeiska marknaden.
På den 78:de upplagan av vårsalongen i schweiziska Genève kommer emellertid Brilliance att göra comeback. I montern kommer en omarbetad BS6 att visas upp för den europeiska publiken. Förutom en smärre ansiktslyftning har modellen korrigerats på 65 olika punkter för att förbättra krocksäkerheten.
Enligt ett test av en prototyp, utfört av spanska IDIADA, är den omgjorda BS6 god för tre stjärnor i EuroNcap-testet. De styrande för Brilliance anser att det är gott nog (även om det inte ens var ett bra resultat för tio år sedan) och satsar nu på att återinföra Brilliance på den europeiska marknaden.
Bland de köpstarka européerna är det lätt att skapa sig fina vinstmarginaler. Det europeiska priset för BS6 hamnar kring 20.000 euro medan samma modell i Kina säljs från 10.000 euro. På hemmaplan är det svårt för lilla Brilliance att hävda sig mot starka joint ventureföretag likt GM och Toyota. Därför är Brilliance ivriga att lyckas etablera sig i Europa.

Utöver mellanklassaren BS6 visar Brilliance även upp en något mindre sedanmodell kallad BS4 samt en coupémodell med beteckningen BC3. Denna modelluppställning känns igen från föregående år då Brilliance var närvarande på Genèvemässan med just dessa tre modeller. Då var de fortfarande på konceptstadiet men visas de upp som produktionsklara modeller.
Produktionen vid fabriken i Shenyang nära den nordkoreanska gränsen startar under april och försäljningen väntas ta fart under sommaren.

Annons
Annons
Rulla till toppen