OFFICIELLT: Ford säljer Land Rover och Jaguar till Tata Motors

Så blev det då offentligt, som vi gissat länge: Ford Motor Company säljer Jaguar och Land Rover till Tata Motors. Tata köper de två brittiska...
Annons

Så blev det då offentligt, som vi gissat länge: Ford Motor Company säljer Jaguar och Land Rover till Tata Motors. Tata köper de två brittiska bilföretagen för 2,3 miljarder dollar, cirka 14 miljarder kronor, samtidigt som Ford bidrar med 600 miljoner dollar till de anställdas pensionsfonder.

OFFICIELLT: Ford säljer Land Rover och Jaguar till Tata Motors

”Vi lämnar i gott skick” anser Ford-chefen Alan Mulally, som nu ska koncentrera sig på egen tillväxt och hälsosamma finanser.

Meddelandet kom officiellt klockan 13, som vi fått föraning om innan, och innehållet i Fords pressmeddelande är också ungefär som vi tidigare gissat. Spekulationerna sedan i höstas kan därför avslutas – det blir indiska Tata Motors som köper de brittiska biltillverkarna Jaguar och Land Rover.
Köpeskillingen är 2,3 miljarder dollar (cirka 14 miljarder svenska kronor). Samtidigt förbinder sig Ford att betala in 600 miljoner dollar till de anställdas pensionsfonder.
– Jaguar och Land Rover är fantastiska varumärken, sa Ford-chefen Alan Mulally i sin första kommentar. Vi är övertygade om att vi lämnar med produktutveckling, planer och villkor som gör att företagen kan fortsätta att växa under Tatas ledning.
– Nu är det tid för oss på Ford att fortsatt vara koncentrerade på att växa globalt och ge en hälsosam tillväxt som är gynnsam för alla.

OFFICIELLT: Ford säljer Land Rover och Jaguar till Tata Motors

Ford europachef Lewis Booth är nöjd med avtalet med Tata.

Även Fords europachef Lewis Booth är nöjd med Tata-affären:
– Det här är ett bra avtal, sa Booth, det ger ledningen hos Jaguar och Land Rover den försäkran de behöver för att kunna fortsätta arbeta och leverera bra resultat. Jag är övertygad om att Jaguar och Land Rover kommer att fortsätta sin positiva utveckling med nya succéer, precis som man gjort de senaste åren.
Som en del av avtalet ingår att Ford även fortsättningsvis ska leverera motorer och transmissioner, karossdelar och andra fordonskomponenter. Ford ska även bidra med forskning, teknisk support, IT-teknologi och andra tjänster. Ford ska även ge finansiellt stöd till handlare och kunder under en övergångsperiod, dock högst tolv månader.

Som förväntat var det en mycket nöjd Ratan N Tata, styrelseordförande i Tata Sons och Tata Motors, som uttalade sig för pressen under tisdagen:
– Vi är mycket glada över att nu ha med oss Jaguar och Land Rover som en väsentlig del av vår fordonsproduktion, sa Ratan N Tata. Vi har en enorm respekt för de två företagen och kommer att göra vårt yttersta för att bibehålla och vårda deras historik, konkurrensförmåga och även bibehålla deras varumärkesidentitet. Vi ska stödja deras tillväxt och även fortsättningsvis ge våra anställda friheten att använda sin erfarenhet och expertis för att få verksamheten att växa.
De två parterna, Ford Motor Company och Tata Motors, tror inte att affären kommer att ha någon större påverkan för de anställda.
Priset för Jaguar och Land Rover är närmast symboliskt då bedömare i engelsk press uppskattar att Ford investerat i runda slängar tio miljarder dollar i Jaguar sedan man köpte varumärket 1989. Trots de stora investeringarna är det tveksamt om Jaguar någonsin genererat någon vinst till Ford. De exakta siffrorna har inte varit offentliga då Ford bara redovisat hela PAG-gruppens siffror (tidigare Aston Martin, Jaguar, Land Rover och Volvo). Däremot har Land Rover gjort en uppryckning och 2007 blev det bästa året någonsin, försäljningsmässigt.
Totalt arbetar cirka 16.000 anställda för Jaguar och Land Rover i Storbritannien. Tata Motors är Indiens största tillverkare av personbilar med cirka 20 procent av hemmamarknaden, en andel som förväntas öka kraftigt de närmaste åren då man snart börjar sälja ”billigbilen” Nano.

Annons
Annons
Rulla till toppen