Ovanligt krockprov visar: Säkrast för hund och katt i bil är box

Hur säker är din hund bilen? Tyska motororganisationen Adac tog reda på det i krockprov, och slutsatsen är entydig: säkrast för hunden är att sitta i en box i en kombi. Sele i baksätet håller inte. Och kattboxen måste stå på golvet.

Bild 359415

En hund som sitter lös i bilen lever farligt. Vid tvärstopp i 50 km/h blir en 20-kiloshund till en projektil på ett halvt ton.


Naturlagarna gäller också för hund och katt i bil, vilket betyder att de måste förankras ordentligt för att klara en nödbromsning eller kollision. En hund som väger 20 kg förvandlas vid tvärstopp i 50 km/h till en projektil på ett halvt ton!
Bild 359416

Så här illa går det om hunder (eller katten) inte sitter fast ordentligt. Redan vid en tvärbromsning i 50 km/h kan Fido eller Misse komma farande och slå i instrumentbrädan eller vindrutan. Väljer man sele till hunden ska den vara krocktestad och har märkningen ECE R17, ECE R126 eller DIN 75410-2.


Tyska bilistorganisationen Adac har krocktestat olika fastsättningsanordningar för hund och katt i bil, och kontentan är enkel: hunden åker säkrast i en stålbur placerad direkt bakom baksätet i en kombi eller halvkombi. För att inte hela buren ska flyga framåt bör bilen dessutom ha lastgaller eller kraftigt nät mellan bagageutrymmet och kupén. Buren bör stå vinkelrätt mot körriktningen.
Bild 359417

En vanlig kattbox av plast måste stå på golvet i baksätet eller kombiutrymmet. Här är den fästad med bältet på baksätets sittdyna, och tittar man noga framgår att kattdummyn är på väg ut genom plastgrinden.


Adac provade också selar som ska hålla fast en hund som sitter i baksätet. I ett försök brast selen och hunddockan for med våldsam kraft in i framstolens ryggstöd. I ett annat försök slungades hunden fram och slog i vindrutan.

Slutsatsen är enligt Adac att OM hunden ska sitta i baksätet, ska den sättas fast med en tillräckligt kraftig sele (med ECE-märkning (se bildtext), som är förankrad på BÅDA sidor av hundens kropp, antingen med hjälp av bilbältet eller i Isofix-fästena för barnstol. Är selen ensidigt fästad, kan hunden vridas runt med våldsam kraft, vilket kan ge svåra skador.
Selen måste också sitta stramt, så att hunden inte först far framåt innan den häftigt bromsas upp av selen.

Katter transporteras bäst i en kattbox, men den måste stå på golvet, antingen i baksätet eller i lastutrymmet på en kombi. Ett krockprov med en vanlig kattbur fästad med bältet på baksätets sittdyna visade att burens plastgrind bröts sönder och katten kastades in i ena framsätets ryggstöd.

Adac är i sin redovisning också kritiska till bruksanvisningarna för de olika skyddsanordningar som finns i handeln. Anvisningarna leder ofta till felmontering, vilket äventyrar säkerheten för både djur och människor i bilen.