PROV: Bond-trimmad Aston Martin DBS

Aston Martin DBS är styvare, tuffare, mer aggressiv än ”vanliga” DB9. Dessutom levererar den hela 517 hk ur den vrålande V12-motorn. Vi har provkört James...
Annons

Aston Martin DBS är styvare, tuffare, mer aggressiv än ”vanliga” DB9. Dessutom levererar den hela 517 hk ur den vrålande V12-motorn. Vi har provkört James Bonds tjänstebil!

PROV: Bond-trimmad Aston Martin DBS

Man ska komma ihåg att V12-motorn i DBS i grunden är densamma som finns i Le Mans-vinnaren, Aston Martin DBR9. Den enorma motorkraften kräver respekt, och en varsam högerfot. KLICKA FÖR STÖRRE

Mina grannar får en ljudlig morgonhälsning direkt ur V12:ans förbränningsrum. Det är ett basackord som knappast dämpas av garageväggen, snarare tvärtom. Så, ursäkta, kära grannar, den nya Aston Martin DBS kan inget annat än att ryta ”gomorron” med alla tolv cylindrarna på en gång!
Det är en underbar, guttural hälsning som kan framkalla både ståpäls och fuktiga ögon. Varje liten tryckning med gasfoten skickar sedan nya vällustkänslor genom kroppen på den som sitter bakom ratten.

PROV: Bond-trimmad Aston Martin DBS

Aston Martin DBS är en klassiker, redan i sin egen tid. Sanslöst vacker och dessutom något så ovanligt som en praktisk skönhet med relativt gott om utrymmen.

Kall motor och kylig morgon betyder förhöjd tomgång och utan att ens röra gasen rullar vi i 30 km/h på tomgång genom villaområdet, på väg mot friare vidder.
Denna gentlemannaracer kommer för alltid att förknippas med en smokingklädd James Bond och glittrande kasinon med kvinnor i aftonklänning. Aston Martin DBS är en sannskyldig dröm för varje bilälskande estet. Ett uttrycksfullt ansikte, de svällande höfterna och det vackra bakpartiet har gjort Aston Martin till ett av bilvärldens skönhetsideal, redan på väg att bli en klassiker i sin egen tid.
Till skillnad från många andra sportvagnar har Aston Martin DBS ett högst användbart bagageutrymme, självklart brett nog för en golfbag. Och mindre prylar eller kläder får dessutom bra plats i utrymmena bakom framstolarna.

PROV: Bond-trimmad Aston Martin DBS

Accelerationen är linjär, 200 km/h passeras efter drygt 13 sekunder och nålen bara fortsätter i samma takt i sin jakt på 300-strecket. Först ute på banan vågar vi släppa loss bilen helt, utan elektroniska hjälpmedel. Läs mer om provkörningen i senaste numret av auto motor & sport, nr 7-2008, som ligger ute i kiosken nu. KLICKA FÖR STÖRRE

Första gången man kliver ner i en Aston Martin blir man lätt sittande en stund för att bara ta in formgivning, material och färger. Det är inte bara vackert för ögat. Det är högsta klass och varje enskild detalj i inredningen utgör något av ett smycke i sig.
Men Aston Martin DBS kräver samtidigt en förare som verkligen kan hantera koppling och gas och växla med rätt känsla. Astons V12-motor har punch, den slår hårt från låga varv och kräver exakt rätt motorvarv vid växlingarna.

PROV: Bond-trimmad Aston Martin DBS

Det är i nummer 7-2008 som hela provkörningen finns med. Tidningen finns ute i kiosken just nu, eller så köper du den digitala versionen genom att klicka på bilden ovan.

Accelerationen är linjär och Aston Martin DBS når 100 km/h från stillastående efter 4,2 sekunder och man passerar 160 efter bara 8,9 sekunder. Kraften i den sex liter stora V12:an verkar outtömlig, maskinen fortsätter att piska fram bilen ända till hastighetsmätarnålen passerar 300 med råge.
Det är först ute på racingbanan som vi törs att leta upp gränserna för det utsökta chassit. Det uppnås genom att leta upp litet runt nyckelhål mitt på mittkonsolen. Stoppa dit nyckeln, vrid och tryck sedan ett kort ögonblick och en initieringsritual har inletts – från och med nu är du ute helt på egen hand, utan några elektroniska hjälpmedel.
Den upplevelsen sparar vi dock till papperstidningen, nummer 7-2008, som ligger ute i kiosken just nu. Är det hagel och snöstorm utanför ytterdörren kan du enkelt köpa tidningen i digitalformat, utan att ens lyfta från stolen. Klicka på länken här så hoppar du direkt till vår digitala tidningskiosk.
För de av er som mot förmodan missat vårt ”bildfrosseri” av DBS, med de enormt vackra pressbilderna, så kan vi rekommendera ett besök genom att klicka på bilden nedan.

Annons
Annons
Rulla till toppen