Tesla får Mazda-design?

Franz von Holzhausen som fram tills för några dagar sedan var chef för Mazdas amerikanska designavdelning och är ansvarig för Mazdas senaste kavalkad av konceptbilar blir nu designchef hos Tesla. Därmed går man även sett till formgivningen en spännande framtid till mötes.

Bild 361245

Närmast kameran Franz von Holzhausen tillsammans med Mazda Furai som han ansvarade för.


För Tesla som för närvarande utvecklar sin plugin-sedan Model S samt en ännu i princip okänd billigare modell är värvningen det första steget till en egen design. Roadster designades av Lotus och Model S var som bekant tänkt att köpas in från den danske formgivaren Henrik Fisker innan en nu välkänd tvist bröt ut.
Huruvida Teslas ägare själv, Elon Musk, fortfarande står för designen av Model S som han tidigare hävdat återstår att se. Annars kan han lämna över ansvaret till von Holzhausen som innan Mazda jobbat på Volkswagen och GM. Hos den senare designade han den trio av sportbilar som i Sverige endast säljs i form av Opel GT.
De senaste åren har det annars mest blivit konceptbilar, själv designade han Kabura som lanserades i Detroit år 2006 och därefter har han varit ansvarig för en mängd andra koncept under det nya formspråket Nagare.
Till Car Design News sa von Holzhausen att flytten till Tesla "blir ett spännande äventyr" och tillade att han såg fram emot att arbeta på ett mindre och nystartat företag. Han sa upp sig från Mazda i torsdags och blir nu designchef hos Tesla, i jobbet ingår det att bygga upp en helt ny formgivningsavdelning samt välja medarbetare.
Var designstudion ska ligga är inte helt bestämt men "det blir i Los Angeles, för att kunna använda den enorma tillgången av designers där" sa den nytillsatte. Han borde veta då han själv är utbildad på det prestigefyllda Art Center College of Design som ligger nära och vars tidigare elever bland annat innefattar den ovan nämnde Fisker samt en viss Chris Bangle.