Mercedes säljer sin andel i Chrysler

När DaimlerChrysler delade på sig behöll Daimler AG en aktiepost på 19,9 procent av Chrysler. Men en talesman från Daimler AG har nu bekräftat att man ska sälja ut sin andel och Chrysler LCC blir därmed till 100 procent ägt av investmentbolaget Cerberus.

Sett i backspegeln måste äktenskapet mellan Mercedes och Chrysler varit en av de mest misslyckande fusioner som bilindustrin någonsin sett. Äventyret DaimlerChrysler varade i nästan tio år, från 1988 fram till skilsmässan i maj 2007. Sammanslagningen sades vara en fusion "mellan två jämlikar", men i relationerna mellan tyskar och amerikaner framstod det med all tydlighet vem som köpt upp vem.
Några större samordningsfördelar gick inte att uppnå mellan Chrysler och Mercedes men när de två skildes åt igen valde Daimler AG ändå att behålla en andel på 19,9 procent i Chrysler. Syftet var att dela på utvecklingskostnader och teknisk samordning, hette det då, men det verkar bara ha varit en teoretisk konstruktion.
Enligt en talesman från Daimler AG är man i färd med att sälja sin andel till Cerberus Capital Management, som då blir helägare till Chrysler LCC. Affären kan bli klar om några veckor, förutsatt att inga stöttestenar dyker upp.
Även om Chrysler LCC nyligen visade upp intressanta konceptbilar med eldrift - och påstår sig ha många spännande modeller i "pipeline" - så förlorar man pengar i rask takt, precis som de andra amerikanska biltillverkarna. Genom att avveckla sitt aktieinnehav helt avvärjer Daimler AG risken för ytterligare förluster.