2.721 anställda får lämna Volvo PV

I måndags blev det klart att 2.367 kollektivanställda och 354 tjänstemän får lämna sin anställning på Volvo Personvagnar. Torslanda får ta värsta smällen och kanske förlägger Volvo produktionen av nya S60/V50 i Sverige istället för i Belgien.

Bild 377453

Ungefär så här tror vi att den kommande kombimodellen V60 ska se ut. Nya S60 kommer sommaren 2010 och kombin sannolikt året efter. Men var ska produktionen bli förlagd - det är frågan! KLICKA FÖR STÖRRE


"Det är självklart en mycket tråkig dag på Volvo Personvagnar, men jag känner mig nöjd med att vårt besparingsprogram har gett ett positivt resultat och att vi därför har kunnat begränsa antalet uppsägningar", meddelade Volvos vd Stephen Odell.
Av de 2.721 personer som tvingas gå är 354 tjänstemän, en betydligt lägre siffra än det ursprungliga varslet.
Det stora flertalet av de som blivit uppsagda är arbetsbefriade och behåller sin lön under uppsägningstiden. Parallellt med uppsägningen av anställda avslutar Volvo PV dessutom kontrakten med drygt 1.200 konsulter.
Verkstadsklubben vid Volvo Personvagnar har fört fram krav på en bättre balans mellan fabriken i Torslanda och den i Gent, Belgien. Torslanda får ta största smällen medan Gent kör vidare i treskift med modellerna C30/S40/V50, S60 samt nya XC60. Men det har inte kommit några uppgifter från Volvo Personvagnar om det blir aktuellt att flytta produktion till Torslanda.
Nästa nya modell hos Volvo är S60, som ska premiärvisas i konceptform i Detroit, i mitten av januari. Serieproduktionen är planerad att starta under våren 2010 med de första leveranserna under sommaren. Om verkstadsklubben fått gehör för sina krav blir S60 sannolikt förlagd till Torslanda. Tidigare i höstas uppgav branschtidningen Automotive News Europe att S60/V60 ska produceras i Gent.