Världens billigaste rullar i april

Det har varit trögt i portgången för ”världens billigaste bil”, indiska Tata Nano, men nu verkar det lossna. Tata-chefen, Ratan Tata, meddelar att produktionen går...
Annons

Det har varit trögt i portgången för ”världens billigaste bil”, indiska Tata Nano, men nu verkar det lossna. Tata-chefen, Ratan Tata, meddelar att produktionen går igång i slutet av mars. Och konsumentpriset 2.000 dollar kommer att hålla.

Världens billigaste rullar i april

Tata Nano Deluxe kostar några hundra dollar mer, och då ingår luftkonditionering, målade stötfångare, elfönsterhissar och backspegel även på passagerarsidan.

I januari 2008 presenterade Ratan Tata, ordförande i det indiska industrikonglomeratet Tata, sitt livs projekt: en alldeles riktig bil som ska kunna säljas till kund för 2.000 amerikanska dollar. Det motsvarar i svenska pengar i dagsläget cirka 17.700 kronor.
På Genèvesalongen 2008 presenterades mikrobilen för europeisk publik, och mr Tata förklarade att Nano kommer att säljas i hela Europa om tre, fyra år. Men då med all den säkerhetsutrustning som krävs på den marknaden.

Världens billigaste rullar i april

Mannen som förverkligar visionen om ”världens billigaste bil” är Ratan Tata, ordförande i Tata Motors, Indiens största fordonstillverkare.

Våren 2008 hade Tata börjat bygga en helt ny fabrik i östra Indien enbart för produktion av Nano, men snart uppstod protester från kringboende, och de blev till slut så våldsamma att bygget fick avbrytas. Trots att Tata investerat 350 miljoner dollar i bygget, stoppades det helt och man sökte en ny lokalisering.

I oktober 2008 startades ett nytt fabriksbygge nära storstaden Ahmedabad på Indiens västkust. Där blir det både monteringsfabrik och en industripark för ett antal underleverantörer. Totalt investerar Tata motsvarande 305 miljoner euro, och hela anläggningen kommer direkt och indirekt att sysselsätta mer än 10.000 personer. Tillverkningskapaciteten blir först 250.000 bilar per år, vilket kan ökas till 500.000 vartefter.
Men innan den fabriken är klar, ska Nano byggas i några av Tatas befintliga fabriker, och nu meddelas att de första bilarna kommer att rulla av monteringsbandet den 23 mars i år. Order på bilen tas emot från andra veckan april då exemplar finns ute hos återförsäljare i flera städer i Indien.

Efterfrågan på den fyrsitsiga bilen är enorm i Indien, där de vanligaste fordonen hittills är två- och trehjuliga motorcyklar. Tata skriver på sin webbplats att man under det senaste året registrerat över 30 miljoner besök och att det skapats över 6.000 intressegrupper och communities kring Nano på internet.
Vid den officiella lanseringen den 23 mars släpps också information om hur man via nätet kan beställa en Nano.
Till en början kommer Nano att byggas i begränsad serie – cirka 3.000 exemplar per månad – ”så väntetiden kommer att bli lång”, kommenterade en indisk bilanalytiker på torsdagen.

Annons
Annons
Rulla till toppen