Tata Nano – Europas billigaste bil

I Indien blir Tata Nano världens biligaste bil när den börjar säljas för 2.000 dollar under våren. Men Nano är inte tänkt att bara stanna...
Annons

I Indien blir Tata Nano världens biligaste bil när den börjar säljas för 2.000 dollar under våren. Men Nano är inte tänkt att bara stanna på hemmaplan. I Genève står redan en lite större Nano, preparerad för att kunna säljas också i vår världsdel, kanske redan nästa år.

Tata Nano - Europas billigaste bil

Jo, det är världens billigaste bil som lagt på hullet. Lite förlängd och breddad ska den klara europeiska krockkrav, och kanske finns den att köpa redan nästa år. Foto: Pär Brandt.

För ett år sedan visades Tata Nano för första gången på europeisk mark. Det var på Genèvesalongen, och initiativtagaren Ratan Tata förklarade att ”inom några år ska vi sälja Nano även i Europa”.
”Självklart har den då all den utrustning som den europeiska marknaden kräver”, tillade mr Tata. Vi som såg den smala, höga bilen med stora bara plåtytor inne kupén tvivlade på att det skulle vara möjligt.
Men nu står den där igen på Genèvesalongen, med den stolta varudeklarationen på registreringsskylten: Tata Nano Europa.
Jo, det är helt seriöst den europeiska versionen av världens billigaste bil som nu låter sig beskådas. Men anpassningen till den krävande EU-marknaden har inneburit tydliga förändringar både ut- och invändigt.

Kraven på krocksäkerhet har tvingat fram en längre front och Nano Europa är 19 cm längre än originalet. Även på bredden har den lagt ut, och med 158 cm i stället för 150 ser den inte fullt så övertung ut. Samtidigt har axelavståndet ökats ett par centimeter till 228 för att bättra på benutrymmet en del.
Originalmotorn är tvåcylindrig, men det anses inte duga åt europeiska kunder, så här sitter i stället en trecylindrig, som standardmässigt kombineras med en femstegad automatväxellåda. I utrustningen ingår också elektrisk servostyrning.
Den svåra biten för en bilmodell som ska säljas i Europa är säkerheten. Den måste klara tuffa krockprov, och i praktiken ställer marknaden även krav på antisladdsystem.
Allt detta är uppfyllt i Nano Europa, lovar Tata i sin pressinformation, som dessutom upplyser om att motorn släpper ut ”mindre än 100 gram CO2 per kilometer”.
Officiellt sägs inget om när Nano är klar att lanseras i vår världsdel, men obekräftade uppgifter antyder att det kan ske redan nästa år.
Tata Nano blir inte den minsta bilen på Europamarknaden, men den blir den minsta med fyra dörrar. Och den blir förstås ”Europas billigaste bil”.

Annons
Annons
Rulla till toppen