Var sitter ditt tanklock?

Vi har väl alla upplevt det: stannar vid pumpen och upptäcker att tanklocket sitter på fel sida! Nu finns hjälpen att välja rätt pumpsida på macken: tankningspilen på vindrutan.

Bild 355391

Det är lätt hänt att man hamnar på fel sida pumpen med en Mini...


Ja, det är ju inte tanklocket som sitter på fel sida, utan jag själv som inte vet var det sitter. En Mini till exempel, har locket på vänstersidan (för att England har vänstertrafik?). Och alla Volvo tankas på högersidan.
Kia har locket till vänster, liksom systermärket Hyundai. Det gäller även Toyota. Men Volkswagen, Audi och BMW tankar man på högersidan.
Om man bara kör en och samma bil dagligen lär man sig säkert på vilken sida om pumpen man ska glida in, men om man lånar bilen av grannen, kör firmabil eller hyrbil, kan chansen var 50/50 att hamna rätt vid tankningen.
Bild 355392

Tankningspilen är diskret för att inte störa, men ger viktig information när man ska välja sida på macken.


En som sett massor av folk hamna på fel sida om pumpen är Lucas Lind, som jobbat på mack. Han funderade på hur man skulle kunna undvika problemet, och han kom fram till den genialt enkla lösningen: en liten pil som du trycker fast på vindrutan. Pilen pekar åt höger eller vänster, beroende var tanklocket sitter.
Samtidigt får du påminnelse om vilket bränsle som gäller - ska du tanka bensin står det FUEL vid pilen och går bilen på diesel står det - just det - DIESEL. Det är ju inte alla bilar som i likhet med Land Rover, Jaguar, Ford Focus och BMW har feltankningsspärr i tankröret på dieslarna.
Största nyttan lär tankningspilen göra i företags- och hyrbilar, men visst kan man glömma sig även i den egna bilen. Då är pilen en billig påminnelse.
Bild 355393

Extra nytta gör den pil som även påminner om att det är dieselbränsle som gäller i den här bilen.


Idékläckaren Lucas Lind meddelar att tankningspilen är på väg ut till försäljning på landets mackar, men att det kan ta någon månad innan distributionen är klar.
Innan dess kan pilar beställas via länken här nedanför till en hemsida som är uppe om ett par dagar. Men redan nu finns pilarna hos Bilvårdsteknik i Åkersberga norr om Stockholm.
Priset är en tia per pil.
Klart är dock redan att Avis sätter in tankningspilen i alla sina uthyrningsbilar i Sverige.