Tesla Model S – elbil för storfamiljen

Elbilen Tesla Model S är en familjesedan med plats för fem vuxna och två barn. Accelerationen 0-100 km/h går på under sex sekunder och räckvidden...
Annons

Elbilen Tesla Model S är en familjesedan med plats för fem vuxna och två barn. Accelerationen 0-100 km/h går på under sex sekunder och räckvidden på en laddning är upp till 480 km. Finns det ingen hake – jo, en stor!

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

I höstas lämnade Mazdadesignern Franz von Holzhausen det japanska företaget för att istället jobba för det lilla elbilsföretaget Tesla, i Kalifornien. Model S är hans första skapelse. KLICKA FÖR STÖRRE

Lika bra att vi tar den där "haken" först – denna läckra elbil för hela familjen får vi vänta på ända till slutet av 2011. Och med de sedvanliga problem som brukar dyka upp under bilars konstruktion borde det realistiskt sett inte vara möjligt att se Tesla Model S på vägarna förrän 2012.
Men bortsett från detta irriterande faktum är det mesta mycket tilltalande på Teslas andra modell, helt enkelt döpt till "Model S". Enligt Tesla har man kunnat skapa en mycket rymlig kupé tack vare att drivpaketet blir kompaktare än en konventionell förbränningsmotor. Under "motorhuven" finns till exempel ett extra bagageutrymme.

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Tesla hävdar att kupeutrymmet kunnat göras mycket rymligt och längst bak får det plats ett extra baksäte för två barn. Några interiörbilder bjuds det dock inte på, bilen är ännu på ett prototypstadie. KLICKA FÖR STÖRRE

Batteripaketet är placerat i golvet och konstruerat så att det går att byta på mindre tid än det tar att fylla upp en tank bensin, åtminstone påstår Tesla det. Därmed skulle det vara möjligt att skifta batteripaket istället för att vänta på en uppladdning.
Att ladda batterierna ska enligt Tesla gå mycket snabbt, förutsatt att man har ett kraftigt eluttag hemma. Bilen kan laddas med 120, 240 eller 480 volt, några strömstyrkor anges inte. Men med 480V-laddning ska batteripaketet kunna återuppladdas på 45 minuter. Batteripaketet ska finnas i tre storlekar för en räckvidd på 260, 370 eller 480 km. Det jobbas även på ett extrastort batteripaket med dubbla räckvidden, 960 km. Beroende på körsträcka har batteriet en garantitid på sju till tio år.

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Tesla Model S är inte klar förrän mot slutet av 2011. Men redan i år planerar Tesla att öppna återförsäljare i London, New York, Miami, Seattle, Washington DC och München. KLICKA FÖR STÖRRE

Någon effekt anges inte för motorn men med allt vridmoment som elmotorer kan ge behövs det ingen konventionell transmission. En växel räcker (= automatlåda) och accelerationen 0 – 60 mph (96 km/h) anges till "under sex sekunder". Toppfarten är begränsad till 130 mph, 209 km/h. Tesla nämner även möjligheten till en sportmodell med ännu snabbare acceleration, under fem sekunder.
Priset för Tesla Model S i USA ska bli 57.400 dollar. Men eftersom renodlade elbilar får en rejäl "miljöbilspremie" i USA kryper priset ner under 50.000-strecket och hamnar på 49.900 dollar – cirka 400.000 kronor med dagens valutakurs.

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Model S ska kosta strax under 50.000 dollar i USA, vilket är hälften av vad sportmodellen Roadster kostar (101.500 dollar). Hittills har Tesla byggt och levererat 300 Roadster, med ytterligare 1.000 kunder på väntelistan. KLICKA FÖR STÖRRE

Med en sådan prislapp hamnar Model S i ett tufft gäng av konkurrenter men Tesla hävdar att driftkostnaderna blir mycket låga och därmed blir totalkostnaden för bilinnehavet på en nivå som skulle motsvara en konventionell bil för cirka 35.000 dollar.

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Tesla Model S - elbil för storfamiljen

Annons
Annons
Rulla till toppen