Alla våra däcktester – Sveriges största guide!

Här har du Sveriges största samling av däcktester! I artikeln har vi ställt samman en lista med sammanfattningar av samtliga däcktester vi gjort från våren...
Annons

Här har du Sveriges största samling av däcktester! I artikeln har vi ställt samman en lista med sammanfattningar av samtliga däcktester vi gjort från våren 2004 fram till idag – både sommar- och vinterdäck. En ovärderlig hjälp för dig som ska köpa däck!

 

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Sommardäcken har utvecklats enormt de senaste decennierna, framför allt när det gäller våtgrepp – där agnarna skiljs från vetet. Rullmotstånd har också blivit allt bättre de senaste åren.

Söker du information om ett speciellt däck? Vill du jämföra olika testresultat på detta däck? Då har du kommit rätt – här har vi nämligen samlat alla däcktester vi gjort sedan våren 2004!

Detta är en unik faktasamling som är så stor att den förmodligen känns en smula svårorienterad. Men tanken är att du ska få en snabb överblick av testet för att se om det är intressant och relevant i ditt sökande efter fakta. Samtliga tester finns att ladda ner som pdf-dokument, helt gratis, klicka på länken under rubriken. Pdf-dokumentet är en exakt kopia av tidningsartikeln med alla bilder, testdata och samtliga siffror. Du kan läsa testet på skärm eller skriva ut det på papper.

Genom att använda sökfunktionen i din webbläsare (Explorer, Firefox, Safari, Flock, eller vad du nu föredrar för program) är det enkelt att hitta just de däck du är intresserade av. Samma däcknamn kan förekomma i många tester, så klicka dig vidare.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Däckbuller har blivit en allt viktigare egenskap. Inte minst i Sverige där vi har grov och ”bullrig” astfalt.

Listan går ända tillbaka till våren 2003 och innehåller alla typer av tester; vinter- och sommardäck till familjebilar, suvdäck och även prestandadäck för modeller med sportiga ambitioner. I samlingen finns också några tester där vi jämför olika däcktyper med varandra, bortom de konventionella testerna. Där kan du se hur mycket bättre – eller sämre – ett däck upplevs när man ändrar dimension, eller jämför ett friktionsdäck med ett sommardäck.

Har du synpunkter eller frågor om däck kan du med fördel kasta dig in i vårt diskussionsforum. Samma problem som du står inför har förmodligen redan avhandlats av någon annan bilägare. Sök svaret där och ställ frågan om den inte besvarats ännu!

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

I nummer 11-2009 testade vi sommardäck i de lite sportigare dimensionerna. Testbil var BMW 135i Coupe.

Test av sommardäck, nr 11 2009
Läs testet här!

I auto motor & sport nummer 11-2009 testar vi sommardäck i de lite sportigare dimensionerna på en BMW 135i Coupé. Bak sätter vi 255/35-18 och fram 225/40-18. Hastighetsklass är ZR, W eller Y, beroende på tillverkare.

Däcken som var med i testet är följande: Continental SportContact , Pirelli P Zero, HankookS1 Evo, Michelin Pilot Sport, Goodyear Eagel F1, Dunlop Sport Maxx GT, Vredestein Ultrac Sessanta, Bridgestone RFT Potenza RE050 A, Toyo Proxes T1-R och Kumho Ecsta KU19.

Sammanfattningsvis kan vi säga att roligast med BMW:n har vi med Hankook eller Pirelli. Pirelli P Zero skulle ha vunnit det här testet överlägset om vi bara testat på torr bana. Pirelli går neutralt, tappar greppet samtidigt på alla fyra däcken, är snabbast runt racerbanan och har en magnifik styrning.
Men på blött underlag kommer P Zero först på fjärde plats. Och bäst när det är som värst är Continental SportContact – snabbt, lättkört och med bra grepp på det blöta underlaget.

Vilket däck ska man då helst välja till sin sportiga bil? Svaret är som vanligt: bestäm vad du vill ha och vad det får kosta. Inget däck är bäst på allt, det gäller att prioritera.

Men vi skippar Bridgestones Runflatdäck. För dyrt, obekvämt, nervigt och dåligt på blött underlag.

Bland de tre toppdäcken är det däremot hårt och svårt att välja. Regnmästaren Continental, torrmästaren Pirelli, eller jämna Hankook. Michelin och Goodyear är inte heller dåliga…

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Våra tyska kolleger testar det här året samma däckdimension som vi, men väljer en högre hastighetsklass. Det innebär en del intressanta skillnader i prestanda.

Test av sommardäck, nr. 7 2009
Läs testet här

I detta test utfört av våra tyska kolleger på auto, motor und sport är följande däck med: Continental Premium Contact 2, Goodyear OptiGrip, Nokian Hakka V, Michelin Primacy HP, Bridgestone Turanza ER300, Vredestein Sport-Trac 3, Kumho Ecsta HM, Hankook Ventus V12 Evo, Firestone TZ 300 och Fulda Carat Progresso.

Däckdimensionen är 205/55R 16V, där V står för hastighetsklassen 240 km/h. Det innebär att däcken inte nödvändigtvis är exakt likadant uppbyggda som de i föregående test (6-2009), även om de har samma namn.

Vårt sommardäcktest omfattar den här gången 10 däck från lika många tillverkare. Intressant är att vinnaren Bridgestone Touranza ER 300 delar förstaplatsen på blött, kommer tvåa på vått men tappar klart på komfort och rullmotstånd. Hankook och Michelin är däremot suveräna på vått och i topp på rullmotstånd och komfort samtidigt som de faller igenom på blött.
Pirelli är ett vinnardäck om du inte bryr dig så mycket om ljudnivå och rullmotstånd – men desto mer om grepp i både vått och torrt.

Tittar vi i botten av listan ser vi att egenskaperna spretar mer, riktigt bra resultat i vissa grenar blandas med bottennapp. Kumho är exemplevis lika bra som testets tvåa Goodyear när det gäller torrt väglag, och därtill tystare. Men när det är blött ute är det med marginal sämst.

Slutsatsen av testet är alltså en gamla goding: kvalitet lönar sig! De ”finare” varumärkena ligger alla i topp och vilket av dessa man ska välja beror på vad man prioriterar: komfort, ekonomi, körsäkerhet eller underhållande vägegenskaper. Inget däck är bäst på allt. Däremot är de sämsta däcken ofta dåliga på mycket.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Michelin, Bridgestone, Goodyear och Continental tar lite mer betalt, men levererar också bra resultat. Investering i trygghet, för ett ganska blygsamt premium-påslag i pris.

Test av sommardäck, nr. 6 2009
Läs testet här!

I detta test är följande däck med: Continental Premium Contact 2, Goodyear OptiGrip, Nokian Hakka H, Michelin Energy Saver, Bridgestone Turanza ER300, Kleber Dynaxer HP2, Vredestein Hi-Trac, Barum Bravuris 2, Kumho Ecsta HM, Hankook Ventus Prime, Dayton D210, Sava Intensa HP, Goodride SA-05 och Wanli S-1088.

Däckdimensionen är 205/55R 16H, där H står för hastighetsklassen 210 km/h.

Vårt sommardäcktest omfattar den här gången 14 däck från lika många tillverkare. Tre av sommardäcken har vi inte testat förut och tre stycken är vidareutvecklingar av däck vi testat tidigare.

Om man vill kan man dela in däcken i olika grupper och det är inte fel att införa premium-begreppet även i däckvärlden. De fyra stora tillverkarna Michelin, Goodyear, Bridgestone samt Continental säljer många däck under sina respektive varumärken men dessa stora däckkoncerner äger också flera mindre kända däcktillverkare.

På så vis kommer Barum från Continental, Dayton från Bridgestone, Sava från Goodyear och Kleber från Michelin. Däcken från dotterföretagen är nästan alltid lite billigare och det finns en god anledning till detta.
De allra nyaste mönstren, den senaste utvecklingen av däckstommar och de mest moderna gummiblandningarna hittar vi naturligtvis i däcken från de mer namnkunniga däcktillverkarna.

Det är detta, lilla eller stora, försprång som ger Michelin, Bridgestone, Goodyear eller Continental motivet att också ta lite mer betalt. Eller, om ni så vill, ta ut ett premium-påslag.

Vinnaren i däcktestet, Continental Premium Contact 2, är överlägset bäst i grenen bromsning på torrt underlag. Men på vått underlag är Conti ”bara” trea och däcket har inte alls lägst rullmotstånd. Tvärtom, i jämförelse med Michelin drar bilen med Continental fyra procent mer bränsle. Detta åskådliggör hur svårt det är att konstruera och tillverka ett däck som är bäst på allt – hittills har vi inte någon gång sett ett sådant däck under alla år av däcktester.

Testets tvåa, Goodyear OptiGrip, är bäst i vattenplaning och bäst i vätan men fixar inte torrt lika bra. Bridgestone, Nokian, Michelin är riktigt bra men har svagheter som tynger. Samtidigt närmar sig mindre märken som Kleber eller Vredestein de stora. Välj gärna tysta däck eller snåla däck – men tumma aldrig på säkerheten. Välj alltså bort kinesiska Wanli S-1088.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

I Tyskland är dubbar förbjudet och därför handlar det här testet bara om friktionsdäck.

Test av dubbfria vinterdäck, nr. 22 2008
Läs testet här!

Våra tyska kolleger på auto motor und sport är inte intresserade av dubbar utan fokuserar på det som vi kalla för mellaneuropeiska friktionsdäck. De är byggda för lite högre hastighet än de nordiska och brukar hävda sig mycket bra på våt asfalt, dock är inte alltid vinteregenskaperna på snö och is riktigt i nivå med de nordiska däcken. Däckdimensionen är 225/5516H.

Följande friktionsdäck är med i detta test, med vinnaren först och sedan i fallande ordning: Dunlop SP Winter Sport 3 D, Continental Winter Contac TS810, Pirelli Winter 210 Sottozero 2, Michelin Primacy Alpin 3, Vredestein Winter Extreme, Nokian WR G2, Semperit Speed Grip, Yokohama Winter Drive, Bridgestone Blizzak LM-25 och Pneumant PN 150 Wintec. Sist i gänget var klart sämst och som vanligt var det tufft i toppen med fyra däck inom några få poängs marginal.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Största däcktestet denna höst – inte mindre än 21 vinterdäck, både dubbat och friktionsdäck.

Test av vinterdäck, nr. 21 2008
Läs testet av 21 vinterdäck här!

Inte mindre än 21 däck är med i det här testet, med dimensionen 205/55R16, som utfördes i Ivalo. Beroende på däck och användningsområde har de hastighetsindex T, Q, R, H och V.

Följande friktionsdäck testades: Continental ContiVikingContact 5, Federal Himalaya WS1, Bridgestone Blizzak Nordic WN-01, Continental ContiWinter Contact TS810, Gislaved Soft Frost 3, Goodride R-VH680, Nokian Hakkapelitta R, Vredestein Nord-Trac, Michelin X-Ice X12, Pirelli Icestorm,3 och Yokohama Ice Guard ig20.

Bland det tio dubbdäcken hittar vi följande: Bridgestone Noranza 2, Gislaved Nord Frost 5, Continental ContiWinterViking 2, Barum Norpolaris, Goodyear Ultra Grip Extreme, Michelin X-Ice North, Pirelli Winter Carving Edge, Kingstar W411, Vredestein Arctrac och Nokian Hakkapeliitta 5.

Vi ska kanske inte snöa in allt för mycket på bromsresultat men måste ändå kommentera årets resultat. För den som studerar resultattabellen kommer förmodligen tro att vi inte korrläst ordentligt. Kan bromssträckan verkligen bli 190 meter när man bara bromsar från 50 km/h, finns det tillräckligt med rörelseenergi för det? Svaret är ett enkelt ja, och resultatet i verklig trafik vill man inte ens fundera över.

Kanske fnyser du åt kinadäcket Goodrides patetiskt dåliga resultat på vinterväglag, men kom då ihåg att du säkerligen kommer att möta ett antal bilar med däck som har minst lika dåliga egenskaper på vintervägen denna säsong. Anledningen är nämligen att allt för många kör på dessa M+S-märkta däck, men även på äldre vinterdäck eller däck med alltför slitet mönster. Flera av dessa presterar förmodligen lika dåliga resultat som Goodride, eller kanske ännu sämre.

En nyhet i årets vinterdäcktest är just undanmanöver. Enkelt kan man kalla det för ett älgtest, alltså ett test där faran dyker upp så plötsligt att man inte hinner bromsa utan bara vrider på ratten och gör en undanmanöver. I älgtestet väjer man tillbaka in i sin egen fil, men det momentet har vi skippat. Hastigheten är 80 km/h när vi hastigt vrider ratten ett halvt varv (som i panik). Sedan mäter testutrustningen hur lång sträcka som krävs innan bilen sidoförflyttats fyra meter och därmed i teorin undvikit hindret.

Vinnare bland dubbdäcken blev nya Nokian Hakka 5, tätt följt av fyra däck med nästan identisk poängsumma: Vredestein, Michelin, Goodyear och Continental. Bland friktionsdäcken utmärkte sig Continental ContiVikingContact 5, tätt följt av Nokian och Michelin samt Bridgestone och Gislaved strax efter.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Lyxbilar måste också ha däck men här ställer ägarna höga krav. Våra tyska kolleger har testat vilka som presterar bäst.

Test av sommardäck, nr. 7 2008
Läs testet här!

Sommardäcktest 235/55-R17, hastighetsindex Y eller W, utfört av våra tyska kolleger på auto motor und sport. Kan tyckas som en lite udda dimension och hastighetsklass men de här däcken är standard på till exempel Mercedes S-klass (testbil), Audi A8, ett flertal BMW-modeller, Jaguar, VW Phaeton, med flera.

De åtta däcken som fanns med i testet var, med vinnaren först och sedan i fallande ordning: Hankook Ventus Prime, Continental PremiumContact 2, Bridgestone Turanza ER 300, Nokian Z G2, Goodyear Excellence, Kumho Ecsta SPT, Michelin Primacy HP och Fulda Exelero.

Om vi studerar resultatlistan ser vi att den punkt som har störst värde är bromsning på våt bana, följd av bromsning på torrt underlag. Det är också här som det överraskande bra Hankook Ventus Prime grundlägger det fina resultatet. Med ett maxresultat vid våt bromsning, tvåan Goodyear var mer än två meter efter, var det inget snack. När Hankook-däcket sedan kom tvåa, bara 40 centimeter efter vinnande Kumho, vid torr bromsning börjar vi snacka om överlägsenhet.

Hankook nådde toppresultat i nästan alla grenar och har därmed demonstrerat sin överlägsenhet på vått underlag med drömresultatet 97 poäng av 100 möjliga. Det blev bästa möjliga resultat i alla delgrenar, utom vattenplaning där Hankook kom fyra, det planade 2,5 km/h tidigare än vinnaren Fulda.
Den mest totala utklassningen skedde nog i delgrenen ”drivgrepp” på våt bana. Sensationella Hankook tar maxpoäng i testet som kördes med ESP inkopplat. Alla däck gav sämre resultat med ESP urkopplat.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Tolv sommardäck gör upp om pallplatserna i detta jämna test. Dessutom slänger vi in två vinterdäck som jämförelse – vilket leder till skrämmande resultat!

Test av sommardäck, nr. 6 2008
Ladda hem och läs testet här!

Sommardäcktest 205/55-R16, hastighetsindex H eller V. Tolv däck plus två dubbfria däck är med, sommardäcken är: Barum Bravuri, Bridgestone Turanza ER300, Continental PremiumContact 2, Dayton D210, Goodride R-VH 680, Goodyear HydraGrip, Hankook Ventus Prime, Kumho Ecsta SPT, Michelin Energy Saver, Nokian Hakka H, Triangle Talon GLS och Vredestein Hi-Trac.

Den här gången blev det inte mindre än tre (!) testvinnare. l årets test jämför vi dessutom med vinterdäck och upptäcker två förskräckliga Kinadäck. När bästa sommardäcket bromsat klart rullar fortfarande Kinadäcken med 30 km/h och det nordiska vinterdäcket i 50 knyck – dubbfria vinterdäck borde vara förbjudna på sommaren!

Förra året lärde vi oss att skillnaden mellan nya däck och slitna däck med halva mönsterdjupet kvar är häpnadsväckande stor. Något att tänka på när du sätter på dina lätt begagnade däck, ekonomin tillåter kanske inte att byta varje säsong. Den som däremot fått för sig att fortsätta köra på friktionsdäcken även på sommarväglag bör tänka om illa kvickt.

Detta år är testet ”nytt mot slitet” borta och istället har vi tagit med två vinterdäck som referensdäck. Ett nordiskt friktionsdäck med utmärkta vinteregenskaper och ett europeiskt friktionsdäck som gillar blöta vägar. Tyvärr visar det sig nämligen att allt fler kör med friktionsdäck även på sommarhalvåret. Alla testresultat pekar, inte helt överraskande, på att detta är ren idioti ur ett säkerhetsmässigt perspektiv. Inte heller sparar man pengar som vissa tycks tro, de mjukare däcken slits fortare på torra sommarvägar.

Bridgestone Turanza ER300 presterade medelresultat förra året och visade sig tappa mycket när det blev slitet. I år är det en av vinnarna! Turanza är framförallt ett mycket lättkört däck med snabb respons och utmärkta vägegenskaper på alla underlag. Bridgestone har lyckats balansera däckets egenskaper utan att kompromissa fram någon dålig sida.

På vinnarpallen hittar vi även Continental PremiumContact 2. Ett däck som var nära att vinna redan förra året, men förlorade på grund av att däcket tappade sina goda egenskaper fortare vid slitage än Michelin. I år testar vi som sagt inte slitage och förra årets resultat får vara en vägvisare.

Nokian Hakka H är den tredje vinnaren. Ett utmärkt däck även i år, med perfekt grepp och brillianta köregenskaper på våt asfalt. Vid en kvick manöver på torr asfalt kan däcket upplevas som nästa för reaktionssnabbt, men fungerar ändå bra tack vare det goda greppet och styrkänslan.

Bara en hårsmån från toppen hamnar Goodyear HydraGrip. Därmed tillhör Goodyear en av de tillverkare som klart förbättrat sitt däck mot fjolåret. HydraGrip har utmärkta våtegenskaper, inte minst vid vattenplaning, men även vad gäller broms- och kurvgrepp. Förlorar dock en del på medelresultat i buller- och komfortproven.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Test av friktionsdäck, nr 22 2007
Läs testet av friktionsdäck här!

I detta test är följande däck med: Goodyear Eagle Ultra grip 7, Continental Winter Contact, Dunlop SP Winter Sport 3D, Hankook Icebear W440, Goodyear Eagle Vector, Michelin Primacy Alpin, Firestone Winterhawk, Nokian WR G2, Semperit Speed Grip, Yokohama W Drive, Vredestei Snow-trac 2, Vredestei Quatrac 3, Falken Euro-winter och Pirelli Winter 210Sotto

Testets vinnare är: Goodyear Eagle Ultra grip 7, följt av: Continental Winter Contact och Dunlop SP Winter Sport 3D.

Däcken du bör akta dig för är: Falken Euro-winter och Vredestei Quatrac 3.

Det här testet är gjort av våra tyska kollegor och inriktar sig helt på friktionsdäck med hastighetsindex H (210 km/h). Med andra ord är de gjorda för användning på mestadels blöt asfalt i förhållandevis hög hastighet. I testet användes en Mercedes C 200 som referensbil med dimensionen 205/55R16H

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Återigen samlar vi både dubbfria friktionsdäck och dubbade däck för ett stort test i Ivalo, Finland. Vinnaren är …

Test av vinterdäck, nr 21 2007
Ladda hem och läs testet av 22 däck!

Följande friktionsdäck är med i detta test: Bridgestone Blizzak Nordic WN-01, Continental Conti Viking Contact 3, Dunlop Graspic, Gislaved Soft Frost 2, Kuhmo Ice Power KW21, Michelin X-Ice, Nokian Hakkapeliitta RSi, Pirelli Icestorm, Toyo Garit G4, Vredestein Nord-Trac och Yokohama Ice Guard ig20.

Och dessa dubbdäck: Barum Norpolaris, Bridgestone Noranza 2, Continental ContiWinterViking2, Gislaved Nordfrost 5, Goodyear Ultra Grip Extreme, Hankook I*Pike, Kingstar W411, Michelin X-Ice North, Nokian Hakkapeliitta 5, Pirelli Winter Carving Edge samt Vredestein Icetrac.

Förstaplatsen på friktionssidan delas av Continental Conti Viking Contact 3 och Gislaved Soft Frost 2 följda av Nokian Hakkapeliitta RSi och Bridgestone Blizzak Nordic WN-01.

Sämst odubbat: Pirelli Icestorm och Kuhmo Ice Power KW21.

Testvinnare på dubbsidan: Nokian Hakkapelitta 5 följt av: Michelin X-Ice North och Gislaved Nordfrost 5 på delad tredjeplats med Continental ContiWinter Viking2.

Sämst dubbat: Kingstar W411 och Barum Norpolaris.

Här testas 22 vinterdäck, elva dubbade och elva odubbade. Alla däck ställs mot varandra på samma villkor för att man tydligt ska kunna se skillnaden mellan dubbat och odubbat.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Sommardäcktest ”Alla-mot-alla” från nr 7 2007
Ladda hem och läs testet här!

Följande nya däck är med i testet: Continental ContiSport Contact3, Vredestein Hi-Trac, Nokian i3, Hankook Ventus Prime, Ambassador AMT2 och FullRun HP199.

Och följande slitna: Continental Premium Contact, Bridgestone B390, Nokian Hakkapeliitta 2 samt Nokian Hakkapeliitta Q.

Testvinnare är Continental ContiSport Contact3 följd av Vredestein Hi-Trac och Nokian i3.

Sämsta däck är Nokian Hakkapeliitta 2 och Nokian Hakkapeliitta Q.

Det här är ett lite annorlunda däcktest, vi har för en gång skull blandat stora och små, breda och smala, gamla och nya däck för att se hur stor skillnaden egentligen blir. Hur bra är egentligen ett helt vanligt svenssondäck jämfört med ett stort, brett lågprofilsdäck?

Sommardäcktest från nr 6 2007
Ladda hem och läs, klicka här!

Däck som figurerar i detta test: Michelin Pilot Exalto, Continental Premium Contact 2, Nokian Hakka V, Goodyear Hydra Grip, Pirelli P7, Vredestein Sporttrac 3, Yokohama C.drive, Bridgestone Turanza ER300, Dunlop Fast Response och Barum Bravuris.

Testets vinnare är Michelin Pilot Exalto tätt följt av Continental Premium Contact 2 och Nokian Hakka V.

Sämsta däck är Barum Bravuris, näst sämst är Dunlop Fast Response.

Nyttan av att veta hur bra ett däck presterar när det är helt nytt är ju egentligen ganska liten. Större delen av den tid du använder dina däck kommer de ju förmodligen vara mer eller mindre nedslitna. Därför är detta test gjort i två steg, först har vi testat alla däck nya, sedan har vi svarvat ner däcken till fyra millimeters mönsterdjup, kört hundra mil med dem och sedan gjort om hela testet igen. Skillnaden visade sig vara större än man kanske kunde tro.

Vinterdäcktest från nr 22 2006
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

SUV-däck i testet: Pirelli Scorpion Ice & Snow, Dunlop Grantrek WT M3, Vredestein 4 Xtreme, Michelin Latitude Alpin HP, Bridgestone Blizzak LM25 och Toyo W/T Open County.

Personbilsdäck: Goodyear Ultra Grip 7, Continental WContact TS810, Michelin Alpin A3, Pirelli SottoZero Winter 210, Dunlop SP Winter Sport 3D, Bridgestone Blizzak LM25 och Toyo Snowprox S 952.

Vinnare av SUV-däcken är Pirelli Scorpion Ice & Snow följt av Dunlop Grantrek WT M3 och Vredestein 4 Xtreme.

Sämsta SUV-däck är Toyo W/T Open County och Bridgestone Blizzak LM25.

Bland personbilsdäcken blev Goodyear Ultra Grip 7 etta med Continental WContact TS810 och Michelin Latitude Alpin HP hack i häl.

Sämsta personbilsdäck blev också här ett Toyo-däck, nämligen Toyo Snowprox S 952. Näst sämst blev Bridgestone Blizzak LM25.

I det här testet testas friktionsdäck med hastighetsindex H (210 km/h), testet är gjort av våra tyska kollegor och utformat efter deras behov. Mycket vikt är lagt på köregenskaper på våt och torr asfalt och enbart en tredjedel speglar köregenskaperna på snö. Testet är uppdelat mellan SUV- och personbilsdäck.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Vinterdäckstest från nr 21 2006
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Friktionsdäck i testet: Bridgestone Blizzak Nordic WN-01, Dunlop SP Winter Sport 3D, Continental ContiVikingContact 3, Gislaved Soft Frost 2, Goodyear Ultra Grip 7, Nokian RSi, Michelin X-Ice och Vredestein Nord Trac.

Och så dubbdäcken: Bridgestone Noranza, Fulda Kristall Ice, Goodyear Ultra Grip 500, Continental ContiWinterViking 2, Gislaved Nord Frost 5, Michelin X-Ice North, Nankang Snow Winter, Pirelli Winter Carving, Uniroyal MS Plus Nordic, Nokian Hakkapeliitta 5, Sunny Winter-Grip och Vredestein Icetrac.

Bland friktionsdäcken hamnade Dunlop SP Winter Sport 3D och Nokian RSi på delad förstaplats, strax därefter kom Gislaved Soft Frost 2.

Sämsta friktionsdäck blev Goodyear Ultra Grip 7 snäppet sämre än Vredestein Nord Trac.

Över till dubbdäcken där Michelin X-Ice North och Nokian Hakkapeliitta 5 fick dela på förstaplatsen, åtföljda av Gislaved Nord Frost 5 och Continental ContiWinterViking 2.

Sämsta dubbdäck blev Sunny Winter-Grip och Nankang Snow Winter.
Att välja bilmodell kan många gånger vara svårt, det finns ju så många olika. Vilken är egentligen bäst? Att sedan välja däck kan tyckas vara en petitess i sammanhanget.
Tänker du på det viset bör du läsa det här vinterdäckstestet och tänka efter en gång till. Däckdimensionen är 205/55-R16.

Test av punkteringssäkra däck (RFT-däck) nr 17 2006
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Punkteringssäkra däck är ju onekligen smidigt på många sätt, att slippa byta däck i minus tjugo grader på liten skogsväg när gummit sagt upp sig är ju en klar fördel. Viktbesparingen är en annan, du slipper tunga reservhjul. Men att de punkteringssäkra versionerna av vanliga bra däck kunde vara så mycket sämre än originalet på vissa områden var det nog ingen som räknat med.

De däck som testats är Bridgestone Potenza RE 050A, Michelin Pilot Sport PS2 samt deras respektive punkteringssäkra versioner.
Någon direkt sammanställning av resultatet finns inte, läs testet och jämför själv!

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Test av prestandadäck nr 7 2006
Ladda hem och läs testet här!

I det här testet figurerar följande sportdäck: Bridgestone Potenza RE050A, Continental SportContact3, Dunlop SP Sport Maxx, Falken FK-452, Fulda Carat Exelero, Hancook Ventus S1 evo, Kumho Ecsta SPT KU 31, Michelin Pilot Sport, Pirelli P Zero Nero, Toyo
Proxes T1-R och Yokohama Advan Sport.

Bäst i test är Bridgestone Potenza RE050A, följt av: Pirelli P Zero Nero och Michelin Pilot Sport.

Dem du bör akta dig för är: Fulda Carat Exelero och Falken FK-452.

Test av elva olika sommardäck i storleken 225/40-18. Konkurrensen på marknaden för högprestandadäck är hård och det är svårt att ligga i topp på ett område – att göra det på flera visar sig vara omöjligt. Däremot finns det fina kompromisser.

Test av sommardäck nr 6 2006
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Däck i testet: Barum Bravuris, Bridgestone Turanza ER300, Continental ContiPremium-Contact 2, Dunlop SP Sport 01, Goodyear HydraGrip, Hankook Ventus Prime, Michelin Energy, Nokian NRHi, Pirelli P7 och Vredestein Hi-Trac.

Bäst i test blev Vredestein Hi-Trac, följt av Goodyear HydraGrip. Continental ContiPremium-Contact 2 och Pirelli P7 kom på delad tredjeplats.

Sämst blev Hankook Ventus Prime och Barum Bravuris.

Sommardäck! Vad ska man tänka på i en tid när de allra flesta däck presterar bra grepp på asfalt? Jo väta förstås! Här skils agnarna från vetet. Och det är inte alltid de dyra som är bäst och ingen är heller bäst på allt. Här testar vi vanliga sommardäck i dimension 205/55-16H.

Test av friktionsdäck nr 22 2005
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Testade däck: Dunlop SP Winter Sport D3, Goodyear Eagle Ultra Grip 7, Pirelli Winter 210 Sotto Zero, Cntinental Winter Contact TS 810, Bridgestone Blizzak LM 25, Vredestein Snowtrak 2, Nokian WR, Kléber Krisalp HP, Matador Nordicca, Fulda Kristall Supremo och Marangoni Meteo HP.

Bästa däcket i testet blev Dunlop SP Winter Sport D3, följt av: Goodyear Eagle Ultra Grip 7 och Pirelli Winter 210 Sotto Zero.

Sämsta däck blev Marangoni Meteo HP och Fulda Kristall Supremo.

Våra tyska kollegor har här testat mellaneuropeiska friktionsdäck i dimensionen 205/55-16, hastighetsindex H (210 km/h). Visste du att det i en hastighet av 70 km/h kan skilja 20 meter på en bromssträcka mellan ett nordiskt friktionsdäck och ett mellaneuropeiskt dito?

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Test av vinterdäck nr 21 2005
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Testade friktionsdäck: AGI Soft Sarek, Bridgestone Blizzak WS-50, Continental ContiWikingContact 3, Gislaved Soft Frost 2, Goodyear Ice Navi NH, Michelin X-ice, Nankang Snow Viva SV-1 samt Nokian Hakkapelitta RSi.

Dubbdäcken: Bridgestone Noranza, Continental ContWinterViking 2, Gislaved Nord Frost 3, Goodyear Ultra Grip 500, Hankook W404, Michelin X-Ice North, Nokian Hakkapelitta 4, Pirelli Winter Carving, Uniroyal MS Plus Nordic, Vredestein Icetrac och Wanli Winter Challanger.

Bästa friktionsdäck blev Continental ContiWikingContact 3 följt av Gislaved Soft Frost 2 och Nokian Hakkapelitta RSi.

Sämst bland friktionarna blev Bridgestone Blizzak WS-50 och AGI Soft Sarek.

Bäst bland dubbdäcken blev Michelin X-Ice North. Gislaved Nord Frost 3, Continental ContWinterViking 2 och Nokian Hakkapelitta 4 kom på delad andraplats.

Sämst bland dubbdäcken blev Wanli Winter Challanger och Vredestein Icetrac.

Detta är ett vanligt vinterdäckstest, innehållande både dubbade och odubbade däck.
Vilket är egentligen bäst? Som vanligt är det dina behov som avgör! Att vara dumsnål eller okunnig kan bli ödesdigert.
Här ställs också alla däck mot varandra på lika villkor, för att man lätt ska se skillnaden mellan dubbad och odubbat.

Test av 17-tumsdäck nr 7 2005
Ladda hem och läs testet av 17-tumsdäck, klicka här!

Medverkande däck: Bridgestone Potenza RE 050 A, Continental Sport Contact 2, Dunlop SP Sport Maxx, Goodyear Eagle F1, Kumho Ecsta KU 19, Matador MP 45 Hectorra, Michelin Pilot Exalto PE 2, Michelin Pilot Sport PS 2, Pirelli P Zero Nero samt Toyo Proxes T 1 R.

Bästa däck: Pirelli P Zero Nero, följt av: Continental Sport Contact 2 och Bridgestone Potenza RE 050 A.

De sämsta däcken blev: Matador MP 45 Hectorra och Kumho Ecsta KU 19.

Här testas mer prestandabetonade däck, 17-tum stora. Som vanligt gäller det att hitta ett däck med bra balans mellan vått och torrt, något som bara de dyrare märkena klarar av. Testets billigaste däck har till exempel hyggligt grepp när det är torrt, men hela 17 meter längre bromssträcka i väta jämfört med det däck som presterade bäst.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Test av 16-tums sommardäck nr 6 2005
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Testade däck: Bridgestone Turanza ER300, Continental ContiPremContact 2, Gooyear Excellence, Marangoni Vanto, Michelin Pilot Exalto, Nokian NRVi, Pirelli P7, Uniroyal Rallye 550, Vredestein Sporttrac 2 och Yokohama AVS db V550.

Bästa däck: Continental ContiPremContact 2, därefter kom Nokian NRVi och Michelin Pilot Exalto.

Sämsta däck: Yokohama AVS db V550 och Bridgestone Turanza ER300.

Allt fler bilar kommer med standardmonterade 16-tumsdäck. Därför har vi här testat däck i dimensionen 205/55R16V där V:et står för att däcket klarar en hastighet på 240 km/h.
Här skiljer vi ut guldkornen i djungeln av familjebilsdäck.

Test av odubbade vinterdäck nr 22 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Testade däck: AGI Soft Sarek, Bridgestone Blizzak WS-50, Continental ContiVikingContact 3, Gislaved SoftFrost 2, Hankook Icebear W604. Michelin X-Ice, Nokian RSi, Uniroyal MS Plus Soft, Nokian WR (Mellaneuropeiskt däck) samt Continental ContiWinterViking 1 (dubbdäck som referens).

Bästa däck blev Continental ContiVikingContact 3, fölt av: Gislaved SoftFrost 2 och Nokian RSi.

Sämsta däck blev Nokian WR och AGI Soft Sarek.

Här har vi testat vanliga friktionsdäck i storleken 185/65 R15. Ett mellaneuropeiskt friktionsdäck samt ett testvinnande dubbdäck är med som referens. Forna mästare får se sig slagna, det gäller att hålla sig uppdaterad när konkurrensen är hård.

Test av friktionsdäck nr 23 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Däck i testet: Dunlop SP Winter Sport M3, Pirelli Winter 210 Sotto Zero, Continental Winter Contact TS810, Michelin Pilot Alpin, Goodyear Eagle Ultra Grip GW 3, Nokian WR, Vredestein Snowtrac, Bridgestone Blizzak LM-25, Toyo Snowprox S950, Hankook Ice Bar W300 och Fulda Kristall Supremo.

Bäst var: Dunlop SP Winter Sport M3 och Pirelli Winter 210 Sotto Zero hamnade på delad första plats, åtföljda av Continental Winter Contact TS810.

På sista plats har vi Fulda Kristall Supremo och Hankook Ice Bar W300.

Dubbdäcken är överlägsna på is. Men om du nu inte kör på is hela tiden? Då kan friktionsdäcken vara ett bra alternativ. Utav friktionsdäck finns två typer; nordiska och mellaneuropeiska. Här testas de sistnämnda av våra tyska kollegor, dimensionen är 205/55-16, hastighetsindex H.

Alla våra däcktester - Sveriges största guide!

Test av dubbdäck nr 21 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Däck i testet: Continental Conti WinterViking 1, Courier Snowfox, Goodyear Ultra Grip 500, Gislaved Nord Frost 3, Hankook W404, Kumho Zen stud KW11, Michelin Ivalo, Nokian Hakkapelitta 4, Pirelli Winter Carving. Toyo Observe G1S, AGI Sarek 2, Aurora W403 och Brigdestone Noranza.

Bästa däck: Continental Conti WinterViking 1 följt av: Gislaved Nord Frost 3 och Nokian Hakkapelitta 4.

Sämsta däck: Courier Snowfox och Toyo Observe G1S.

Ett rejält dubbdäckstest. Nu testar vi dubbdäck i storleken 185/65 R15 och konkurrensen är som vanlig hög. Men de asiatiska däcken får än en gång se sig slagna på fingrarna av våra mer etablerade tillverkare.

Test av olika typer av vinterdäck – vilket däck passar dig bäst? Nr 20 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Däck i testet: Nokian Hakkapelitta 4 (både nytt och slitet), Nokian Hakkapelitta Q (Nytt och slitet), Nokian Hakkapelitta 4 (Extra brett, 225/45-R17 mot 195/65-R15), Nokian NRVi (sommardäck). Vi har också med ett mellaneuropeiskt friktionsdäck, Nokian WR samt två Allseasondäck; Michelin MXV4+ och Bridgestone Dueler H/T.

Här har vi egentligen inte gjort ett regelrätt vinterdäckstest. Vi har istället kikat på hur till exempel ett slitet däck beter sig gentemot ett nytt. Hur bra är egentligen allseasondäcken? Mellaneuropeiska friktionsdäck, hur står de sig med snö upp till hjulbultarna? Vi har också slängt in ett sommardäck bara för att visa på det idiotiska i att köra med sommardäck på vintern. I det här testet finns heller ingen egentlig sammanfattning, gå in och jämför själv helt enkelt!

Test av 17-tummare, Y-däck (300 km/h) nr 8 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Testade däck: BF Goodrich G Force Profiler, Dunlop SP Sport Maxx, Falken FK 451, Goodyear Eagle F1, Hankook Ventus Sport K 104, Kumho Ecsta KU 19, Michelin Pilot Sport 2, Nokian NRY, Pirelli P Zero Nero och Uniroyal Rain Sport 1.

Bästa däck är Pirelli P Zero Nero, Dunlop SP Sport Maxx och Michelin Pilot Sport 2.

Sämsta däck: Hankook Ventus Sport K 104 och Kumho Ecsta KU 19.

17-tummare på vanliga familjebilar blir allt vanligare, nu har vi testat däck i dimensionen 225/45-17 med hastighetsindex Y (300 km/h). Testet körs med en BMW 325i.
Som vanligt presterar de flesta däck bra på torrt, det är i vätan de mest väldesignade däcken skiljs ut.

Test av SUV-däck sommardäck nr 7 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Däck i test: BF Goodrich Macadam, Continental 4×4 Contact, Goodyear Wrangler, Michelin 4×4 Synchrone , Nokian NRVi och Pirelli Scorpion STR.

Vann gjorde Nokian NRVi med god marginal till tvåan Pirelli Scorpion STR och trean Continental 4×4 Contact.

Sämst blev BF Goodrich G Force Profiler samt Goodyear Wrangler och Michelin 4×4 Synchrone.

Kompromisser är svårt när det gäller däck, våtgrepp eller torrgrepp? På SUV-däck ska ännu en parameter in i bilden – terränggreppet. Som vanligt finns inget däck som är bra på båda. Vi har testat däck i dimensionen 215/65R16 som brukar återfinnas på medelstora SUV-modeller.

Test av sommardäck 2004
Ladda hem detta däcktest som pdf-fil, klicka här!

Testade däck: Barum Bravuris, Continental PremiumContact, Dunlop SP Sport 01, Euromaster VH100, Firestone Firehawk TS 200, Goodyear Eagle Ventura, Michelin Energy, Noikan NRHi, Nokian Hakkapelitta Q (slitet vinterdäck), Pirelli P6, Toyo Roadpro R610 och Vredestein Hi-Trac.

Bästa däck blev: Nokian NRHi, Continental PremiumContact och Goodyear Eagle Ventura.

Det slitna vinterdäcket blev absolut sämst, följt av Toyo Roadpro R610.

Sommardäckstest med ett vinterdäck? En viktig jämförelse ska det visa sig – vinterdäcket är livsfarligt i sommarväglag. Dimensionerna i testet är 185/65 R15, hastighetsindex H. Våtegenskaperna står för den största betydelsen i bedömningen, hela 50 procent. På torrt underlag klarar sig de flesta bra.

Hoppa direkt till testsidan för att läsa över 3.000 biltester och ännu fler däcktester!

(Denna artikel publicerades ursprungligen den 13 oktober 2008)

Annons
Annons
Rulla till toppen