Dackevall: Äggets innehåll – Quantteknik

Föga anade jag att mina spekulationer för ett par månader sedan om att Christian von Koenigsegg skulle spela huvudrollen i denna Saab-såpa skulle slå in....
Annons

Föga anade jag att mina spekulationer för ett par månader sedan om att Christian von Koenigsegg skulle spela huvudrollen i denna Saab-såpa skulle slå in. Och historien blir inte sämre av att Bård Eker är mannen som har raggat ihop borgenärerna.

I huvudrollerna två hängivna speedfreaks, en offshorevärldsmästare och en världsmästare på att bygga extrema fordon vars USP är toppfart, toppfart och ännu mera toppfart.
Båda dessutom design- och kvalitetsfreaks; kolla detaljarbetet på Koenigseggs bilar och Hydroliftbåtarna och det är ingen tvekan om att man älskar fina grejer.

Och då har jag ändå inte berört parets mest imponerande och värdefulla track record; att på kort tid och med små medel bygga starka varumärken med räckvidd runt hela världen.
Saabaffären har slagit in på en kurs som bör få alla bilentusiaster, inte minst de i Sverige och Norge, att gråta av glädje och hopp.

Samtidigt som de nya tilltänkta ägarna kullkastar alla foträta analyser, drar ner brallorna på alla de så kallade bilexperterna och skickar ut de Saabanställda i ett nytt rankt skepp utan känd destination. Hur många som får kliva ombord, och därtill överlever den stormiga resan, står skrivet i stjärnorna om ens där.

Det första vi har att förhålla oss till när det gäller den tänkta riktningen av manusförfattandet i såpans fortsättning är de nya huvudpersonernas karaktärer och tidigare agerande.
Om Christian vet vi att han är extremt uthållig och mycket duktig på att rida ut ekonomiska trångomål och fixa nya stålar. Båda egenskaperna kommer till stor glädje hos Saab.

Om Bård vet vi mindre, men att han är en superentreprenör med fingrarna i alla de syltburkar han har lagat till förefaller klart, och ”attention to detail” verkar vara en stark sida hos honom.

Attrahera finansiärer tycks han också kunna, en egenskap som det behövs övermänskliga doser av i bilbranschen.
Frågan är dock om inte svaret på vad Saab har att vänta under Koenigseggets skal redan är officiellt kända – om man söker sig till rätt källa.

Förhandlingarna om Saab sker i Zürich, händelsevis i solcellstillverkaren NLV Solar AG:s hemstad. NLV Solar är företaget som har finansierat den konceptbil, Quant, som Koenigsegg visade på Genèvesalongen i våras och vars senaste och synnerligen avancerade solcellsteknik bär just varumärket ”Quant”.

I presentationen av detta hi-tech-företag, som är en spjutspets i den explosionsartade utvecklingen i världen för solcellsteknik, berättas en del om projektet. Förutom förstudier och utvecklingen av försöksbilar skall NLV enligt dokumentationen förbereda produktionen av elbilar i stor skala tillsammans med partnern Koenigsegg.

Bitarna faller på plats.

Inte undra på att regeringens skepsis har förbytts i entusiasm de senaste dagarna; plötsligt skönjs inte bara en räddning för Trollhätteregionen på kortare sikt, utan även konturerna av en världsledande fordonstillverkning med helt ny teknologi med solen som gratis källa.

Bård och Christians bidrag till anrättningen lär garantera att de framtida elbilarna blir både snabba och snygga – förmodligen en förutsättning för att vi gamla mossiga bilnördar skall tända till på framtiden igen.

Annons
Annons
Rulla till toppen