TV: Smarta city-elbilen E-Up!

UPPDATERAD MED TV-INSLAG! Inför drygt 1.900 journalister från alla världens hörn spände VW musklerna med hästkraftstinna Bentley, Bugatti och Lamborghini. Men det var lilla elbilen...
Annons

UPPDATERAD MED TV-INSLAG! Inför drygt 1.900 journalister från alla världens hörn spände VW musklerna med hästkraftstinna Bentley, Bugatti och Lamborghini. Men det var lilla elbilen VW E-Up! som fick störst uppmärksamhet.

TV: Smarta city-elbilen E-Up!

VW:s koncernchef, Martin Winterkorn, lovar en liten city-elbil redan om tre år ­ VW tänker ta upp kampen med Toyota om elbilskunderna. I övrigt var fick vi se en rad supersport- och lyxbilar under den traditionella ”tjuvtitten” på VW-koncernens förhandskväll.

TV: Smarta city-elbilen E-Up!

Se vad Fredrik tycker om VW E-Up!

Måndagskvällen, dagen före officiella pressdagen på Frankfurts bilsalong, är av tradition den kväll när Volkswagen-koncernen bjuder in världspressen till en förhandstitt.

I år var det en lång rad vackra och sportiga bilar från VW-koncernens samtliga bilmärken. Hög stämning, stor förväntan i luften. Varmt, tätt packad salong, och så drog föreställningen igång.

TV: Smarta city-elbilen E-Up!

VW E-Up är en konceptbil, men ”mycket nära den serieklara bilen” enligt utvecklingschefen Ulrich Hackenberg. Den bygger på den den tidigare konceptbilen Up för några år sedan och har samma interiör med 3+1 platser. Bilen är 320 cm lång, 164 bred och 147 hög. Axelavståndet är 219 cm.

Speakern talade om bredd i sortimentet, om mobilitet för framtiden och därefter följde en massa högtravande ord om olika bilmodeller ­ bland dem även en dragbil, Scania R500.

Vi fick även en förhandstitt på Audi R8 Spyder och visst gick det ett sus genom församlingen. Bugatti Veyron Spyder drog ner applåder precis som en rad VW-, Seat- och Skoda-modeller med nya trendens stora glasytor i taket, som rullade förbi scenen.

TV: Smarta city-elbilen E-Up!

Inredningen går i enkelhetens tecken och med elmotor behöva bara ett elektriskt reglage för fram/back plus en gaspedal (som kanske bör heta fartpedal, eftersom ingen gas finns att reglera). Huvudinstrumentet är en bildskärm med diverse information och monitorn i mitten fungerar även som backkamera.

Men ingen väckte intresset som Dr Ulrich Hackenberg, utvecklingschef på VW, när han körde in lilla VW E-Up, en liten city-elbil utvecklad ur konceptbilen VW Up, som vi såg som koncept för två år sedan.

Fyrsitsiga VW E-Up som VW planerar att börja sälja redan om drygt tre år är i storlek mitt emellan en Smart och Fiat 500. Den har en elmotor på 60 kW (82 hk) och en toppfart på 135 km/h. Räckvidden sägs bli 13 mil på en laddning och Dr Hackenberg lovar att E-Up kommer att klara även vårt bistra klimat.

Elmotorn utvecklar ett maximalt vridmoment på 210 Newtonmeter dirket från ”tomgång”. Föraren aktiverar framåt- eller backväxel via en vridknapp i mittkonsolen. Den klassiska sprinten 0-100 km/h går på 11,3 sekunder och i stan har föraren glädje av att 0 – 50 km/h går på endast 3,5 sekunder. Förtjänsten för detta kan tillskrivas den relativt låga tjänstevikten hos E-Up, 1.085 kilo.

Vikten är låg med tanke på att enbart litiumjonbatteripaketet väger 240 kilo. Med 18 kilowattimmar (kWh) kan E-Up ”tankas” hemma i garaget, i ett parkeringsgarage eller längs vägen på någon av de framtida kommunala laddstationerna som kommer att kunna aktiveras med ett chip-kort. Batteriet kan laddas upp till 80 procent av sin maximala kapacitet inom en timme. Hemma i garaget kan batterierna laddas upp inom maximalt fem timmar genom att plugga in i ett vanligt vägguttag.

Hos många leverantörer är avgifterna för ström betydligt lägre under nattetid. Om den ”tankas” på natten kan E-Up köras 100 kilometer för inte mer än cirka 20 kronor i elkostnader (räknat på 1:40 kronor/kWh). Batterierna är placerade i bottenplattan av E-Up för att ge en låg tyngdpunkt. Batterierna sitter inuti i en speciell, krockskyddad balja i bottenplattans ram. Luftkylning försäkrar en konstant värmebalans hos batterierna. De fläktar och värmeväxlare som krävs för detta är inrymda i den främre sektionen av golvet.

Mer om VW E-Up och alla övriga världspremiärer i VW-koncernen läser du i nästa nummer av ams tisdagen den 22 september.

TV: Smarta city-elbilen E-Up!

Annons
Annons
Rulla till toppen