VARNING: Bilpris.nu skickar falska fakturor

UPPDATERAD! Vi har tidigare varnat för bluffsajter som "värderar" begagnade bilar för en dold avgift. Sajten Bilpris.nu har tagit ett nytt steg - de skickar falska fakturor till svenska bilägare och hotar med kronofogden om man inte betalar! Nu hotar man dessutom auto motor & sport med rättsliga följder om vi skriver om saken.

Bild 374870

Enligt kronofogden vi varit i kontakt med har företaget bakom Bilpris.nu "massor av anmälningar" mot sig. Betala inte fakturan, utan bestrid den!


Konsumentverket har fått in flera anmälningar på sajter som ger sig ut för att värdera begagnade bilar. Tjänsten ser till synes gratis ut men längst ner i finstilt text står det att den som tryckt på OK-knappen också godkänt villkoren - det vill säga att betala 399 kronor. Se tidigare artikel här.

Förutom det faktum att värderingen allt som oftast är helt uppåt väggarna har Marknadsdomstolen i våras gett ett vite på 750.000 kronor till en av dessa sajter om de inte ändrade utformningen på sin sajt. Informationen om tjänstens pris finns nu med, om än i liten stil, vilket förmodligen bidragit till att den lukrativa bluffverksamheten inte är lika framgångsrik längre.

Bild 374871

På sajten Bilpris.nu står det att "Peter Martinsson, motorjournalist" gett värderingen betyget fem stjärnor. Men Peter Martinsson har vi aldrig träffat och googlar man på namnet blir det inte journalistträffar. En bluff, helt enkelt.


En av våra läsare berättade i helgen att bluffarna på nätet nu tagit ytterligare ett steg i sin fräcka verksamhet. Värderingssajten Bilpris.nu väntar inte längre på att icke ont anande privatbilister ska trilla in på sajten, utan man väljer på måfå ut olika bilägare och skickar hem en faktura till dem för utförd värdering. Som "bevis" anges datum, klockslag och även IP-nummer på den dator som användes när tjänsten beställdes. Däremot anges inte epostadress, vilket skulle vara naturligt, men det beror sannolikt på att adressuppgifterna genererats via Transportstyrelsen (tidigare Vägverket).

Bilägaren uppmanas att betala 399 kronor för tjänsten som utförts och om betalningen inte sker i tid hotar man med att skicka fakturan vidare till kronofogden, då även förseningsavgift och andra kostnader tillkommer. Den bilägare som vände sig till auto motor & sport var helt omedveten om att sajten existerar, än mindre gjort någon värdering. Dessutom hörde IP-numret till en dator i en helt annan del av Sverige.


Som bilägare är kanske den naturliga reaktionen att kasta papperna från Bilpris.nu i papperskorgen. "Varför betala för något jag inte beställt?" men det är helt fel taktik. Fakturan måste bestridas, som det heter, och hur en sådan går till är en ganska enkel process som Konsumentverket beskrivit på den här sidan, klicka för att länka. Skulle fakturan ändå hamna hos Kronofogden - och det är nog rätt troligt att Bilpris.nu inte drar sig för det - måste man bestrida fakturan ännu en gång, till Kronofogden. Därefter måste företaget som skickat ut den falska fakturan stämma personen och vinna ärendet i domstol, något som knappast lär intressera de ljusskygga individerna på Bilpris.nu.

Bild 374872

Bilägaren väljs ut på måfå och får en faktura hemskickad för en tjänst som aldrig blivit utförd. I det här fallet befann sig datorns IP-nummer och bilägaren på ett avstånd av 50 mil.


Betalningsanmärkning kan man inte få på grund av att man bestrider en faktura, det sker först efter att tingsrätten beslutat i ärendet och ansett att man är skyldig att betala. Företag som skickar falska fakturor bör man anmäla till Konsumentverket och/eller till polisen. Om polisen får en större mängd anmälningar är det lättare för dem att agera och bevisa ett systematiskt, bedrägligt beteende.

Känner du till någon som fått falska fakturor skickade till sig av Bilpris.nu eller något annat "värderingsföretag"? Hör gärna av dig till oss på redaktionen och tveka inte att anmäla bluffarna!