STCC blir skandinaviskt

STCC växer ytterligare i ett unikt samarbete med danska motsvarigheten, DTC. 2010 ingår fyra av tio STCC-deltävlingar i en "Scandinavian Touring Car Cup" för att 2011 övergå till ett renodlat skandinaviskt mästerskap.

Svensk racings kungaklass, STCC, inleder de närmaste tre åren en offensiv satsning för att expandera ytterligare. Serien kommer redan nästa år att kora inte bara en svensk mästare utan också en skandinavisk cup-mästare. Detta sker i ett samarbete med den danska serien DTC.
- Vi känner oss mogna för en offensiv satsning på en expansion och vi tror att samarbetet är rätt väg att gå, säger Bob Huzell, vd på STCC AB.

Bild 374649

Tommy Rustad kan försvara sin SM-titel samt dessutom lägga till seger i det skandinaviska mästerskapet nästa säsong.

2010 körs tio deltävlingar i STCC. Fyra av dessa ingår i en skandinavisk cup med ett stort startfält från både STCC och DTC. Två av de skandinaviska tävlingarna körs i Sverige och två i Danmark.

- Vi ser en stor potential i skandinavisk racing och har arbetat med en plan att expandera över landsgränserna, säger STCC AB:s styrelseordförande Erik Olsson.

- Nästa säsong blir ett led i en trestegsraket för att öppna för en bredare marknad som gagnar både team och sponsorer. De fyra racen som körs tillsammans nästa år kommer att bjuda på stora startfält, mycket prestige och en hel del nerver i den klassiska landskampen mellan Sverige och Danmark.

De två mästerskapen, STCC och DTC kör redan idag enligt samma tekniska reglemente. På presskonferensen i dag presenterades en treårsplan för att etablera ett starkt skandinaviskt mästerskap.

- Första året kör vi tillsammans i fyra deltävlingar, året därpå som ett renodlat skandinaviskt mästerskap. 2012 hoppas vi att vi har etablerade race i Sverige, Danmark, Finland och Norge med team från respektive land och förhoppningsvis med en ny bil som är snabbare, fräckare och ännu bättre för miljön, säger Erik Olsson.

Bild 374650

Danska DTC bjuder oftast på tät racing.

STCC har utvecklats stadigt under de fyra senaste åren, med en tydlig miljöprofil framgångsrika stadsrace och långsiktiga avtal med partners och lokala arrangörer. När nästa treårsplan presenteras görs det med stor optimism.

- Det skandinavisk racing behöver är stabilitet både när det gäller regler och organisation. I stället för att flera enskilda serier går åt olika håll skapar ett skandinaviskt mästerskap en bredare plattform för både team, sponsorer och publik. DTC-organisationen har gjort ett positivt intryck och det känns spännande att jobba tillsammans för att utveckla skandinavisk racing, avslutar Bob Huzell.