Många Mercedes-ägare drabbas av motorfel

UPPDATERAD MED KOMMENTAR FRÅN MERCEDES. Ett stort antal ägare till Mercedes fyrcylindriga dieslar har tvingats till verkstad för byte av felaktiga spridare. I Tyskland är...
Annons

UPPDATERAD MED KOMMENTAR FRÅN MERCEDES. Ett stort antal ägare till Mercedes fyrcylindriga dieslar har tvingats till verkstad för byte av felaktiga spridare. I Tyskland är var tionde bilägare drabbad.

 

Många Mercedes-ägare drabbas av motorfel

Har du upplevt problem med din Mercedes (220 CDI- och 250 CDI-motorer i C-, E- eller GLK-Klass)? Klicka på bilden för att lämna din rapport i vår begagnatdatabas.

Ett kvalitetsproblem med spridarna i insprutningssystemet till Mercedes fyrcylindriga dieslar (med interna koden OM651) har givit många Mercedesägare problem. När en eller flera

Många Mercedes-ägare drabbas av motorfel

De fyrcylindriga dieslarna sitter även i C-klass och GLK.

spridare slutar att fungera börjar motorn gå ojämt och styrsystemet skickar då motorn ner i ett slags ”nödläge”.

Bilen kan då högst köras i 70 km/h och varningslampan för motorfel tänds och bilägaren ska enligt instruktionsboken köra närmsta vägen till en Mercedes-verkstad. Där byts den felaktiga spridaren, en operation som tar ungefär tre timmar, och sedan en tid tillbaka byter mercedesverkstäderna även programvaran i motorns styrdon.

– Det är riktigt, samtliga bilar med den aktuella fyrcylindriga dieseln ska få ny programvara. Det görs vid den ordinarie servicen. Därefter händer inget med spridarna, säger Sverker Dahl hos Mercedes Sverige.

Felet är dessvärre inte ovanligt och kan uppstå vid vilken körsträcka som helst. I Tyskland har Mercedes sålt cirka 25.000 bilar med 220 CDI- samt 250 CDI-motorer i C-, E- eller GLK-Klass.
Av dessa 25.000 bilägare har ungefär 2.800 drabbats av felet. I Tyskland kompenseras ägarna med en check på cirka 200 Euro för besvären. Det är inte aktuellt i Sverige, enligt Mercedes.

Hur många som drabbats i Sverige är oklart. Flera läsare har hört av sig till redaktionen, ett par av dem har drabbats flera gånger. Viktigt att notera är också att felet endast gäller de nya fyrcylindriga motorerna, OM651-motorn. Exempelvis C-Klass från 2008 har en tidigare dieselmotor som inte har dessa kvalitetsproblem.

• Klicka här för att sätta betyg på din bil!

Annons
Annons
Rulla till toppen