Bluffsajten Bilpris.nu stäms på tre miljoner

Bilpris.nu är en bluffsajt som ger sig ut för att värdera bilar, men i själva verket lurar besökarna och dessutom skickar ut falska fakturor. Nu stämmer Konsumentombudsmannen företaget på tre miljoner kronor.

Bild 373710

Bluffsajten Bilpris.nu är bedrägligt utformad och det är först i det finstilta som man upptäcker att värderingen kostar 399 kronor. Sedan i december är sajten stängd.


Vi blev varse om bluffsajten Bilpris.nu förra året då läsare skickade kopior på fakturor från företaget till oss. Bilägaren krävdes på 399 kronor för en värdering som aldrig beställts och om man inte betalade hotade Bilpris.nu med att skicka ärendet vidare till Kronofogden. Läs mer på den här länken.

Komiskt nog hotade ägaren till Bilpris.nu, Morten Flendt, oss med ett rättsligt efterspel där man skulle kräva ekonomisk ersättning för den skada som artikeln orsakat. "Vi ses i rätten" skrattade vi men nu är det dags för Morten Flendt och hans huvudföretag "Byggbyrån" att själva åka till Tingsrätten i Stockholm. Konsumentombudsmannen, KO, har nämligen stämt Byggbyrån i Höllviken på tre miljoner kronor för det som man kallar för "marknadsstörningsavgift".

Bild 373711

En av metoder som Bilpris.nu använde sig av var att ta registreringsnummer på måfå och skicka faktura på 399 kronor för utförd värdering. Men bilägaren hade aldrig beställt någon värdering och det IP-nummer som angavs i fakturan stämde inte alls med ägarens geografiska hemvist. Bilpris.nu hotade med Kronofogden men är nu själva skyldiga att betala tre miljoner kronor för sitt bedrägliga beteende.


KO har tagit emot en stor mängd anmälningar från privatpersoner som blivit utsatta för bluffakturor från Bilpris.nu. När KO undersökte företaget fann man att Bilpris.nu och Byggbyrån har starka kopplingar till en hel del andra skumma företag. Vilket också våra läsare forskade sig fram till när vi publicerade den första artikeln i höstas. Den sammanlagda rörelsen med mer eller mindre ohederliga tjänster på nätet - med förgreningar i Norden och norra Europa - kan omfatta flera tiotals miljoner per år.

Sajten Bilpris.nu är inte längre aktiv utan är tillfälligt stängd "för service."

Observera att bluffsajten inte ska blandas ihop med den seriösa sajten - bilpris.se.