OFFICIELLT: Spyker köper Saab av GM

Då var det äntligen officiellt: General Motors säljer Saab Automobile till holländska Spyker Cars. Därmed tryggas jobben för cirka 3.500 anställda hos Saab och minst lika många hos underleverantörerna. Men nu väntar en tuff tid - Saab måste sälja bil igen!

Bild 373613

Spyker Cars med Victor Muller i spetsen köper Saab Automobile av General Motors, det blev äntligen officiellt idag. Muller har sagt att han mycket väl skulle kunna täka sig en begränsad serieproduktion av konceptbilen Aero X, på bilden. Låt oss hoppas på ett bra samarbetet mellan Sverige och Nederländerna!


Vid 19-tiden på tisdag kväll kom äntligen det besked som så många i Trollhättan väntat på: Saab Automobile AB säljs till holländska Spyker Cars!

Bild 373614

Klockan 19.09 ringer Spykers vd Victor Muller till Steven Wade på SaabsUnited.com och berättar - för första gången - att papperna är undertecknade. Klicka på bilden för att länka till SaabsUnited.com.

I pressmeddelandet från GM berömmer man sig själva över att hela tiden sett till den lösning som gynnar Saab bäst:
"General Motors, Spyker Cars och den svenska regeringen jobbade alla väldigt hårt och kreativt för att hitta ett avtal som säkrar framtiden för detta unika varumärke," skriver GM:s talesman John Smith i pressmeddelandet.

Ett nytt företag ska skapas, "Saab Spyker Automobiles", där Saabs varumärke ska leva vidare. De närmare detaljerna kring detta beskrivs inte i GM:s pressmeddelande men man säger att svenska regeringen nu jobbar vidare för att få lånet på 400 miljoner euro godkänt av Europeiska investeringsbanken, EIB. Om allt går som man hoppas godkänns lånet i mitten på februari och då avslutas "likvideringen" av Saab med omedelbar verkan.

Vid regeringens presskonferens i Rosenbad berättade näringsminister Maud Olofsson att Saab-affären haft högsta prioritet. När affären nu verkar ha kommit i hamn kan hon själv tänka sig att köpa en Saab - förutsatt att den släpper ut mindre än 120 g/km i koldioxidutsläpp. Statssekreterare Jöran Hägglund verkade också personligt lättad över utgången och sa till journalisterna på plats att han mycket väl skulle kunna tänka sig att köpa Saab/Spyker-aktier i framtiden.

Enligt de knapphändiga uppgifter som kommit fram från förhandlingarna mellan Spyker och GM är det främst två saker som fått vågskålen att tippa över: Spyker har ökat kontantinsatsen och man har lyft ut den ryska bankirfamiljen Antonov ur företaget. Aktieandelen på cirka 30 procent har köpts av Victor Muller personligen för 500 miljoner kronor, men vem som lånat ut de pengarna avslöjades inte. Övriga finansiella detaljer finns i Spykers pressmeddelande, som går att läsa som pdf-fil genom att klicka här.

Presskonferensen på Café Opera, av Saab Automobile och Spyker Cars, går att se hos TV4 på den här länken - klicka här. Vid lunchtid, onsdag (27 januari) ska Viktor Muller besöka Saab i Trollhättan och informera personalen om den närmaste framtiden och detaljerna kring affären med GM.

Bild 373615

Presskonferensen från Café Opera med Jan-Åke Jonsson och Victor Muller finns att se hos TV4, klicka på bilden ovan för att länka dit. Hos TV4 finns även fler filmklipp från tisdagkvällens Saab-uttalanden.