Haldex ger extra körglädje med uppgradering

Ibland skulle man vilja ha en ratt som kan ställa om fyrhjulsdriften till lite mer överstyrt beteende. Och till bilar med Haldex fyrhjulsdrift finns faktiskt...
Annons

Ibland skulle man vilja ha en ratt som kan ställa om fyrhjulsdriften till lite mer överstyrt beteende. Och till bilar med Haldex fyrhjulsdrift finns faktiskt den möjligheten – nu även till den senaste generationen.

Haldex ger extra körglädje med uppgradering

Fyrhjulsdrift är tryggt och bra. Men ibland vill man busa lite extra och få ut bakvagnen i kontrollerad sladd – då finns nya hjälpmedel från Haldex.

De flesta bilfabrikanter använder fyrhjulsdrift för att öka framkomligheten och ge ett tryggt, stabilt uppförande på vintervägar. Men som läsare av den här sajten vet är det inte alltid man vill ha trygg understyrning. Ibland skulle det faktiskt vara önskvärt att be bilen om ett lite aggressivare beteende i kurvorna. Omöjligt? Nejdå, inte om du har en bilmodell med Haldex fyrhjulsdrift.

För många kommer det kanske som en fullständig nyhet att man kan ändra karaktären på sin Haldex-försedda bil, men möjligheten har funnits under flera år. Redan 2005 provkörde vi uppgraderingssats som finns att köpa till bilar med Haldex generation 1 – se artikel på denna länk. Vårt intryck då var att den modifierade Haldex-programmeringen, som ger mer kraft till bakhjulen, verkligen kändes och gav bilen en betydligt sportigare karaktär. Motsvarande uppgradering finns även till Haldex generation 2.

Nyheten i vår är att Haldex nu också erbjuder en uppgradering – "Performance Part" som man kallar det – till nyare bilmodeller med Haldex generation 4. Satsen passar till bilar årsmodell 2008 – 2009:

Audi: A3/S3, TT/TTS/TT RS
VW: Golf, Passat, Tiguan
Skoda: Superb
Seat: Altea

Programvaran till Haldex-kopplingen sitter inuti en liten box, monterad direkt på aluminiumhuset. Grundsatsen kostar 7.900 kronor och då är bilen alltid ställd i ett "sportigt" läge. Men den som vill kan lägga till en fjärrkontroll (2.500 kronor) som gör att fyrhjulsdriften kan ställas i tre lägen:

Eco. Ger ett minimalt ingrepp av fyrhjulsdriften och används främst vid landsvägskörning där man inte behöver fördelarna med fyrhjulsdrift. Skulle systemet upptäcka hjulspinn kopplas dock fyrhjulsdriften in omedelbart för ökat väggrepp.

Standard. Motsvarar originalbil. Rekommenderas vid normal körning.

Racing. Ger mer vridmoment till bakhjulen och "förladdar" fyrhjulsdriften tidigt, innan ens momentet hunnit byggas upp i motorn. Ger ett mera överstyrt beteende.

Precis som i originalutförande fungerar ABS och ESP som vanligt. Mer information om Haldex Performance Part finns hos återförsäljaren ACE Competition i Borås. Uppgraderingen kan monteras av valfri bilverkstad.

Annons
Annons
Rulla till toppen