Bob Lutz: "Jag tror att Saab klarar det!"

Bob Lutz är bilbranschens citatmaskin. För inte så länge sa han om Saab: ”Om en soldat är mycket allvarligt sårad kan man tvingas att låta...
Annons

Bob Lutz är bilbranschens citatmaskin. För inte så länge sa han om Saab: ”Om en soldat är mycket allvarligt sårad kan man tvingas att låta honom förblöda ute på fält…” Nu tror Bob att Saab har en bra chans!

Bob Lutz: "Jag tror att Saab klarar det!"

”Citatmaskinen” Bob Lutz är givetvis på plats i Geneve. Med flera nya one-liners redo i kavajfickan.

Jag har träffat Bob Lutz många gånger och kommer ihåg hur han förklarade varför GM byggde en Saab 9-2X på Subarubas och en 9-7X på Cheva Trailblazer.
– Svälter familjen kan dottern tvingas gå på gatan…

I dag var det en mycket lugnare och mer tillfreds Bob som satt ner för en pratstund. Han kändes inte pressad utan ska vi säga nöjd.
Orsakerna är många, som han kunde berätta. I USA går det bra för GM:s varumärken. Antalet bilköpare som går till GM-märken från importbilar har ökat från 2-3 procent till dryga 20 procent!

– Bara vi inte säger att det är en GM-bil så gillar folk oss. Vi har tagit bort GM-loggan från all vår reklam. Jänkaren gillar inte att GM är statligt ägt och vill inte stödja staten. Men då brukar jag säga: köp en bil av oss så är vi snart inte längre statligt ägda.

Bob berättar också att GM är ett nytt företag under Ed Whitacre. Förut måste varje beslut tas tre gånger, nu räcker det med ett. Kommittéerna är borta, de som driver frågorna ska ta besluten. Allt går snabbare.

– Folk verkar hata föräldrarna (GM) men älska barnen (Cheva, Buick, GMC, Cadillac).
När vi kommer in på Saab säger Bob:
– Vi var tvingade att sälja. Saab var en lyx som GM inte hade råd med. Men jag är glad att vi lämnade Saab med den bästa Saab som någonsin byggts; nya Saab 9-5, en bil som många i USA och Europa verkligen kommer att vilja ha.

-Hur känns det att Saab är sålt?
– Det är skönt att Saab får överleva. Företaget är i bra skick, med 9-5, 9-4X och nya 9-3.”

-Victor Muller?
– En skicklig chef och mycket bra VD. Jag hoppades verkligen att han skulle få till det med Saab och jag tror att det kan funka. Lyckligtvis dog inte Saab där ute på slagfältet…

Annons
Annons
Rulla till toppen