Nissans elbil Leaf ska byggas i England

Nissan siktar på att bli ledande masstillverkare av elbilar, och tillverkningen av den rena elbilen Leaf startar i Japan i höst. Sedan börjar produktion av modellen i USA 2012, och i England 2013.

Bild 354208

Med en körsträcka på 16 mil täcker Nissan Leaf det dagliga transportbehovet för 70 procent av alla bilägare, hävdar man. Laddningen sker via ett vanligt vägguttag, över natten. KLICKA FÖR STÖRRE


Nissan menar allvar med att märket ska bli först och störst på massproducerade eldrivna personbilar. Ett påtagligt bevis för den ambitionen är att man nu investerar mångmiljardbelopp i Storbritannien, där nya elmodellen Leaf börjar byggas sent 2012, som årsmodell 2013.

Den befintliga fabriken i Sunderland i nordöstra England byggs ut och kompletteras med en fabrik enbart för litiumjonbatterier. Årsproduktionen från 2013 planeras bli 50.000 exemplar av Leaf och 60.000 batterier, varav överskottet går till Nissans partner Renault. Satsningen beräknas skapa mer än 550 kvalificerade jobb.

Bild 354209

Nissan Leaf byggs på en helt egen plattform och har medvetet designats så att den skiljer ut sig från alla konkurrenter i C-segmentet. Den ska direkt kännas igen som nollutsläppsbil.


Storbritanniens regering har föresatt sig att göra landet till föregångare när det gäller låga utsläpp av växthusgaser, och i linje med den strävan har brittiska staten bidragit med motsvarande 225 miljoner kronor till Nissans satsning i Sunderland. Europeiska Investeringsbanken har garanterat finansiering på 220 miljoner euro, drygt 2,1 miljarder kronor. Nissans totala investering i bil- och batterifabriken ligger i storleksordningen drygt 4,5 miljarder kronor.

Men inte nog med det: brittiska regeringen meddelade på torsdagen att man också satsar 360 miljoner pund (cirka 3,9 miljarder kronor) som hjälp till utveckling av miljövänlig teknik hos både Nissan och Ford i deras brittiska anläggningar.

Bild 354210

Även instrumenteringen skilje sig från anddra bilar. Dominerade instrument är en stor båge som tydligt visar batteriets laddningsstatus.


Ford har nyligen förklarat att man satsar 1,5 miljarder pund (16 miljarder kronor) under fem år på utveckling av bensin- och dieselmotorer med radikalt sänkta utsläpp av främst koldioxid. Satsningen gäller Fords samtliga anläggningar i Storbritannien och beräknas garantera cirka 2.800 jobb.

För en vecka sedan gick brittiska regeringen dessutom med på att garantera lån på 300 miljoner euro (2,9 miljarder kronor) till General Motors som hjälp att rekonstruera verksamheten för Opel/Vauxhall i Storbritannien och ett antal andra europeiska länder.

Det här blir min nästa bil - helt säkert!
80
50