Volvo inför nya beteckningar 2011

Inför modellåret 2011 blir det en ny nomenklatur hos Volvo där man med siffror anger hur motorstark modellen är. T - T8 anger bensinmotorerna och D - D8 används för dieslarna. Systemet har utrymme för motorer med över 350 hk - vilket onekligen låter lovande.

Bild 354349

Det nya namnsystemet har alltså utrymme för motoreffekt över 350 hk. Men klicka på bilden för att se hur långt ner Volvo är beredda att gå - motorna blir mycket klena i framtiden. KLICKA FÖR STÖRRE


Får vi tro de rykten som florerat i över ett år är Volvo på väg att bli helt fyrcylindrigt. V8:an finns snart bara i XC90:an och sexorna har svårt att motivera sin bränsletörstiga existens. Däremot kan man ju tycka att det är lite sorgligt med femmorna, som onekligen har en speciell sång och karaktär.

Bild 354350

Volvos nya 2,0-liters GTDI-motor ger 203 hk, alltså en T5 enligt den nya nomenklaturen. KLICKA FÖR STÖRRE

Nåväl, vi kan alltså anta att Volvos framtid blir fyrcylindrig och då försvinner samtidigt behovet av modellbeteckningar som till exempel D5 och T5, där siffran anger antalet cylindrar. Det öppnar dörren för en ny nomenklatur och den ska Volvo införa snart, när bilarna av årsmodell 2011 börjar säljas då 2010:orna helt enkelt sålt slut.

Arbetet har pågått sedan 2008 i Volvos "Nomenklaturgrupp" och resultatet är nu redo att presenteras. Framöver ska Volvos modeller få en sifferbeteckning som börjar med antingen "D" (diesel) eller "T" (bensin, och förmodligen snart helt och hållet turbobensinare). De allra svagaste motorversionerna får ingen medföljande siffra, men sedan bygger det på med siffran 1 och ända upp till 8 - dock utan siffran 7 i något fall.

Nya S60 blir först ut med de nya beteckningarna och där blir motoralternativen D3, D5, T3, T4 och T5 samt T6. Den sistnämnda har då en motoreffekt som kan ligga mellan 250 - 300 hk. De nya beteckningarna införs successivt och det innebär att Volvo har två parallella system under några år.

Det här verkar logiskt och lätt att förstå - tummen upp!
172
313