Toyotagate: Maximalt bötesbelopp i USA

De juridiska turerna kring Toyotas krånglande gaspedaler fortsätter. I USA har trafikmyndigheten NHTSA utdömt sitt maximala bötesbelopp på 120 miljoner kronor för att Toyota - som man anser - vilselett bilägarna och inte velat inse vidden av problemen.


De amerikanska myndigheterna tar till storsläggan i sin jakt på Toyota, som man anser vilselett myndigheter och bilägare. Bakgrunden med kärvande gaspedaler, skenande bilar och krånglande bromsar är väl känt för de flesta, men går att läsa mer om på den här länken.

Bild 354447

Akio Toyoda, koncernchef för Toyota och sonson till grundaren, träffade USA:s transportminister Ray LaHood för en dryg månad sedan. Nu blir det snart ett nytt möte, den här gången i Japan.

I tisdags stod det klart att trafikmyndigheten NHTSA, "National Highway Traffic Safety Administration", utdömer sitt maximala bötesbelopp till Toyota på 16,4 miljoner dollar (cirka 120 miljoner kronor). NHTSA anser att Toyota medvetet undanhållit information från myndigheten kring de tekniska problem som lett till att närmare åtta miljoner bilar återkallats för åtgärder.

Enligt amerikansk lag måste en biltillverkare meddela NHTSA inom fem dagar efter att man fått kunskap om ett säkerhetsproblem. Enligt NHTSA är det bevisat att Toyota kände till problemet med de kärvande gaspedalerna så sent som 29 september - förmodligen ännu tidigare. Den dagen skickade nämligen Toyota ut ett verkstadsmeddelande till 31 länder i Europa, samt Kanada, och man visste då att problemet även berörde de bilar som sålts i USA. Trots det meddelade Toyota inte NHTSA om problemen som kunde leda till att bilar skenade.

USA:s transportminister Ray LaHood sa till media i Chicago att Toyota "gjort ett stort misstag" när man inte skickade informationen om problemen vidare till de amerikanska myndigheterna. LaHood ska flyga till Japan senare i vår för att möta representanter för Toyota för att diskutera saken vidare. Det kan bli aktuellt med fler åtgärder från amerikanska regeringen.

NHTSA har begärt ett svar av Toyota om böterna senast 19 april. Någon officiell kommentar från Toyota har inte kommit ännu. Det högsta bötesbelopp som NHTSA ställt ut tidigare var på en miljon dollar och gick till GM när man allt för sent informerade om felaktiga vindrutetorkare som behövde åtgärdas.

Helt rätt av NHTSA, Toyota kände till problemen men informerade inte.
58
32