Fiat-chefen Luca di Montezemolo avgår

Styrelseordföranden för Fiat Group, Luca di Montezemolo, har meddelat att han avgår. Montezemolo kvarstår dock som styrelsemedlem i Fiat Group och styrelseordförande i Ferrari.

Bild 372962

Luca di Montezemolo hoppar av ordförandeskapet hos Fiat Group. Väntar nya utmaningar?

Under tisdag förmiddag meddelade Fiat oväntat att man kallar till ett pressmöte i Turin. Spekulationer om orsaken till presskonferensen ledde till att Fiat gick ut och meddelade att styrelseordföranden i Fiat Group, Luca di Montezemolo, beslutat sig för att avgå från sin post.

Någon närmare förklaring till det oväntade avhoppet gavs inte men fler detaljer levererades under kvällen. Som ny ordförande i Fiat Group lyfter man in nästa Agnelli-generation, nämligen John Elkann, 34 år. Han är son till Margherita Agnelli och Alain Elkann, barnbarn till Giovanni Agnelli.

Luca di Montezemolo tillträdde sin tjänst maj 2004, efter Umberto Agnellis bortgång, och har tillsammans med vd:n Sergio Marchionne lyckats vända Fiat Group från ett mycket besvärligt läge i början på 00-talet. Luca di Montezemolo kvarstår som styrelseordförande för Ferrari S.p.A, en post han haft sedan 1991.

Luca di Montezemolos stora framgångar som företagsledare, främst inom bilindustrin, har gjort att han av många pekats ut som en ny politisk ledare i Italien. Påståenden i den riktningen har dock alltid förnekats av Montezemolo.

Under onsdagen (21 april) ska vd Sergio Marchionne staka ut framtiden för Fiat Group med en ny femårsplan. Han väntas då meddela att personbilstillverkaren Fiat lyfts ut ur Fiat Group och bildar ett självständigt bolag. Med en friare position blir det enklare för Fiat att till exempel bilda nya allianser inom bilindustrin, något som Marchionne antytt i flera intervjuer.

Oväntat avhopp, hoppas han stannar kvar hos Ferrari.
88
9