Biogas är bäst – rapsdiesel allra sämst

Vilket biobränsle är bäst? I en ny livscykelanalys har en grupp forskare i Lund tagit reda på de totala utsläppen och funnit att biogas är...
Annons

Vilket biobränsle är bäst? I en ny livscykelanalys har en grupp forskare i Lund tagit reda på de totala utsläppen och funnit att biogas är bäst. Sämst är RME, rapsdiesel, och för etanolen fann man siffror som nog förvånar de flesta.

Biogas är bäst - rapsdiesel allra sämst

Biogas från gödsel skulle inte bara reducera växthusgaserna med maximala 100 procent, den verkliga effekten blir hela 148 procent! Resultatet beror på att obehandlat gödsel läcker ut metangas, som är en 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid.

Tillgången på råolja minskar och behovet av alternativa bränslen till fordonsparken ökar. Samtidigt ställs miljökrav på de nya bränslena och det gäller att satsa på den produktion som ger minst miljöpåverkan.

Biogas är bäst - rapsdiesel allra sämst

Rapporten ”Livscykelanalys av svenska biodrivmedel” blev klar i maj 2010 och går att ladda ner genom att klicka på bilden.

Forskarna Pål Börjesson, Mikael Lantz och Linda Tufvesson har forskat på ämnet svenska biobränslen för att se hur den totala miljöpåverkan blir när man räknar in allt, från början till slut ("brunn till hjul", eller engelskans "well to wheel"). Lundaforskarna vid LTH fann att biogas är det bästa bränslet, för övrigt samma slutsats som vi rapporterade om i en annan undersökning som gjorts vid LTH (se artikeln på denna länk).

Rätt producerat är biogas så effektivt i sin miljöpåverkan att effekten faktiskt går över 100 procent och hamnar på 148 procent. Det blir resultatet om man använder gödsel för biogasproduktion istället för att låta gödselstacken bli stående och läcka ut metangas – som är en 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid. Att omvandla restprodukter från industrin är också effektivt, här anger man siffran 119 procent reduktion av växthusgaserna.

Sämst i listan över biobränslen hamnar RME, så kallad rapsdiesel (68 procent), och etanol framställd på spannmål (71 procent). Siffrorna beror dock i hög grad på hur restprodukterna används.

Etanol kan framställas på flera sätt och om man istället utgår från sockerbetor minskar utsläppen av växthusgaser med 80 procent, vilket är snäppet effektivare än etanol från sockerrör som minskar växthusgaserna med 79 procent. En miljömässigt effektiv, svensk produktion av etanol från sockerbetor är alltså fullt möjlig men då påpekar forskarna att åkerarealen är begränsad och volymen blir därför relativt låg i förhållande till behovet. Ännu effektivare blir det om biogas framställs från sockerbetor, då ökar siffran till 85 procent.

Hela rapporten från Lunds Tekniska Högskola, "Livscykelanalys av svenska biodrivmedel", går att ladda ner i pdf-format genom att klicka på länken här.

I tisdags meddelade skogsindustrikoncernen Holmen att man ansökt om miljötillstånd för att tillverka fem miljoner kubikmeter biogas (en energimängd som grovt räknat motsvarar fem miljoner liter bensin). Biogasen ska utvinnas ur processvattnet genom att organiska ämnen rötas innan de går vidare till reningsverket. Hos skogsindustrin finns en stor potential för att tillvarata restprodukter och omvandla dem till biogas.

Annons
Annons
Rulla till toppen