Tata ska bygga Jaguar i Kina

Tata Motors planerar att börja bygga Land Rover och Jaguar i Kina för att öka försäljningen och sänka kostnaderna. Därmed tar de brittiska ädelmärkena upp...
Annons

Tata Motors planerar att börja bygga Land Rover och Jaguar i Kina för att öka försäljningen och sänka kostnaderna. Därmed tar de brittiska ädelmärkena upp kampen med BMW och Mercedes på den snabbväxande kinesiska marknaden.

Tata ska bygga Jaguar i Kina

Jaguar XF passar bra på Kinamarknaden, anser ägaren Tatas Motors vd Carl-Peter Forster. Därför ska Jaguar börja tillverkas på kinesisk mark inom två år.

Indiska Tata Motor Ltd har avancerade planer på att börja bygga sina brittiska premiummärken Jaguar och Land Rover (JLR) tillsammans med någon inhemsk biltillverkare i Kina. Det förklarade Tata Motors vd, Carl-Peter Forster i helgen på ett pressmöte i London.

Tata ska bygga Jaguar i Kina

Carl-Peter Forster, vd för indiska Tata Motors, planerar produktion av brittiska ädelmärkena Jaguar och Land Rover i Kina. Forster var tidigare vd för General Motors Europe.

"Kina är den stora tillväxtmarknaden och vi behöver expandera både där och på andra marknader i världen, däribland i Europa, Indien, Sydafrika och Sydamerika", sa Forster.

Med satsningen i Kina kommer Jaguar och Land Rover att bli direkta konkurrenter till BMW och Mercedes, vilka båda är väl etablerade i Kina sedan flera år. De brittiska märkena noterade under den senaste tiomånadersperioden fram till mars i år en fördubbling av försäljningen i Kina, som då svarade för 8 procent av den sammanlagda totala årsförsäljningen på drygt 208.000 bilar. Allt enligt Tata Motors webbsajt.

Första åtgärden för JLR i Kina blir nu att etablera ett säljbolag på plats, och att snarast ta beslut om partner och plats för den lokala tillverkningen. Därefter tar det upp till två år innan produktionen är igång. Enligt Carl-Peter Forster planerar Tata en total tillverkning för JLR på cirka 40.000 bilar per år. Han sa dock inget om när man räknar med att nå den volymen.

Tata Motors lyckades det senaste verksamhetsåret vända tidigare förlust till vinst, och till den vändningen bidrog bland annat att JLR minskade sin personalstyrka samtidigt som man lyckades minska kostnaderna kraftigt.

Tatas ledningen ska nu "till halvårsskiftet" ta beslut om vilken av de tvåfabrikerna i England som ska avvecklas: Castle Bromwich, där Jaguar byggs, eller Solihull där man producerar Land Rovers modeller.

"En stor effektiv anläggning producerar mer än två små", sa Forster. "Och även om vi stänger en fabrik, siktar vi på att både öka volymerna och nyanställa medarbetare."

Annons
Annons
Rulla till toppen