Piëch låter Porsche och Audi kämpa fritt

Intern konkurrens är en alldeles utmärkt väg till bättre bilmodeller, det anser VW-koncernens ålderman Ferdinand Piëch. Senaste exemplet är Audi och Porsche som får slåss...
Annons

Intern konkurrens är en alldeles utmärkt väg till bättre bilmodeller, det anser VW-koncernens ålderman Ferdinand Piëch. Senaste exemplet är Audi och Porsche som får slåss om uppdraget att skapa en ny sportbilsplattform.

Piëch låter Porsche och Audi kämpa fritt

De gamla parhästarna Ferdinand Piëch (till vänster) och Martin Winterkorn styr VW-koncernen med ett fast grepp i tyglarna. Att låta olika avdelningar tävla om uppdragen är en ledarstil som använts sedan 90-talet.

Om bilindustrilegenden Ferdinand Piëch kan man berätta många historier och minst hälften av dem är knappt publiceringsbara, då de genast skulle avfärdas som skrönor. Men Ferdinand Piëchs betydelse för Porsche, Audi och så småningom hela VW-koncernen kan inte överskattas.

Ferdinand Piëch ledarstil har många sidor och en av dem beskrivs i en ny artikel hos Financial Times Deutschland, se länk här. Där berättas att Ferdinand Piëch gillar intern konkurrens och ju mer koncernen växer, desto oftare blir det aktuellt att låta olika grupper kämpa om utvecklingsuppdragen.

Efter att Porsche AG tvingats ge upp sina planer på att köpa upp VW AG – istället blev situationen den motsatta när finanskrisen fick bankerna att dra tillbaka lånen till Porsches uppköp – har Audi fått en friare roll i koncernen. Audi behöver (tvingas) inte längre att ta hänsyn till Porsches modeller och det innebär att vi får se fler "värstingar" i framtiden med fyra ringar i nosen.

Men kan Audi fullt ut konkurrera med Porsches modeller? Det avgör marknaden och internt ska det just nu ske en dragkamp om vem som får utveckla nästa plattform för kommande sportbilsmodeller. Enligt Financial Times Deutschland lutar det åt att Porsche drar det längsta strået men tuppkammen har vuxit på Audi de senaste åren och de lär inte ge sig i första taget.

Metoden att låta avdelningar tävla internt har använts sedan 90-talet och om man får tro Ferdinand Piëch har det varit en framgångsrik metod, även om den orsakat mycket irritation också. Att tävla utvecklar inte alltid de vackraste egenskaperna hos medarbetarna, men det blir bra bilar i slutändan.

Annons
Annons
Rulla till toppen