Saabs nya chefsdesigner kommer från Pininfarina

Amerikanen Jason Castriota, som arbetat åt flera italienska designhus, blir Saab Automobiles nya chefsdesigner. Castriota har redan påbörjat arbetet med nästa 9-3 och ser stora möjligheter, nu när Saab är självständiga.

Bild 372083

Den Ferrari-baserade Pininfarina P4/5 var en av de många projekt som Jason Castriota arbetade med under sin tid hos Pininfarina. Sämre arbetsprov har man ju sett.


Jason Castriota är född och uppvuxen i New York men de italienska rötterna har alltid gjort sig påminda. Enligt honom själv började Castriota rita Ferrari-modeller redan som femåring och det var i Italien som designkarriären tog fart efter utbildningen. 2001 fick Castriota jobb hos Pininfarina, jobbade åt Bertone 2008 och under ett drygt halvår har han drivit en egen designstudio.

Bild 372084

Jason Castriota kastar sig rakt in i arbetet med nästa generation Saab 9-3.

Men nu är alltså den 36-årige amerikanen anställd som chefsdesigner hos Saab Automobile, där han redan är i full gång med nya generationen 9-3. Till finanssajten Bloomberg News (läs mer här) säger Castriota att aerodynamik måste stå i fokus:
"Det absolut nödvändigt att vi får den här modellen rätt," säger Jason Castriota. "Nu ska Saab tillbaka till sina rötter och behöver inte längre ta hänsyn till att man är en del av ett mycket större företag som GM."

Enligt Bloomberg News, som även intervjuat Spyker-chefen Victor Muller, blir nya 9-3 mycket sportig och dynamisk:
"Den nya 9-3 är i princip färdigritad av Castriota," säger Victor Muller, "och den blir klar inom några veckor. Det är en flyginspirerad och svenskt sparsmakad design."

En av de första bilmodeller som Jason Castriota blev inblandad i hos Pininfarina var Ferrari 599 GTB Fiorano och Maserati GranTurismo. Maserati Birdcage var ett annat projekt där Castriota deltog och som chefsdesigner för "Special Projects" fick han ett större ansvar hos Pininfarina och tog fram den Ferrari-baserade Pininfarina P4/5 och Rolls Royce-baserade Hyperion.

Efter den korta tiden hos Bertone arbetade Jason Castriota på uppdrag åt bland annat Shelby Supercars där han skulle rita nästa generation Ultimate Aero. Saabs pressrelease går att läsa i sin helhet som pdf-fil genom att klicka här.

Vilken supervärvning - Jason Castriota blir perfekt! (= gasa). Sa du Cast... Cass... Castjota? (= bromsa).
659
31