Unga bilförare tre gånger farligare än äldre

Försäkringsbolaget If har undersökt förhållandet mellan ålder och antalet trafikolyckor. Det visar sig att bilägare under 25 år drabbas av tre gånger fler skador än...
Annons

Försäkringsbolaget If har undersökt förhållandet mellan ålder och antalet trafikolyckor. Det visar sig att bilägare under 25 år drabbas av tre gånger fler skador än de som är över 55 år.

Unga bilförare tre gånger farligare än äldre

En olycka händer så lätt, men för yngre bilförare under 25 år verkar det vara extra lätt att bli inblandad i trafikskador. Försäkringsbolaget If har analyserat sin inrapporterade trafikskador och upptäckt stora skillnader mellan åldersgrupperna.

 
"Ung och odödlig" är ett uttryck som används för att förklara det risktagande som en del yngre förare utsätter sig själva och omgivningen för. Statistiken talar dock ett annat språk, enligt försäkringsbolaget If som undersökt åldersfördelningen bland de trafikolyckor som rapporterats.

Enligt If:s sammanställning drabbas bilägare under 25 år av tre gånger fler skador än de bilägare som är över 55 år.
"Det är tyvärr ett faktum att yngre bilförare är betydligt mer skadedrabbade än äldre. Många behöver tid och erfarenhet för att kunna hantera olika situationer och undvika olyckor när de är ute i trafiken," säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.
"Vi ser att åldern är den mest avgörande faktorn. Äldre bilförare har en bättre förmåga att bedöma olika situationer i trafiken. En del kan uppfatta detta som provocerande, men vi ser det svart på vitt i skadestatistiken att skillnaderna är väldigt stora," säger Dan Falconer.

Det verkar också som om de äldre bilförarna har en mera ödmjuk inställning till sin egen förmåga och kunskaper. När If frågade bilförare över 45 år om de skulle klara körkortsprovet idag var fyra av tio tveksamma. Bland bilförare under 30 år var självsäkerheten betydligt högre, bara två av tio tvekade inför om de egna kunskaperna skulle räcka för att klara körkortsprovet.

I våras kunde vi berätta om en amerikansk försäkringssajt som gjort en liknande undersökning (läs artikeln på denna länk). Där kunde man konstatera att yngre förare förvisso var kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken, men misstagen drabbade i huvudsak den egna åldersgruppen. De äldre bilförarna gjorde färre misstag som ledde till dödliga olyckor, men när det hände drabbade det i mycket högre grad andra trafikanter.

Trafikexperten Claes Tingvall på Trafikverket (tidigare Vägverket) menade i sin kommentar till den amerikanska statistiken att trafikmiljön måste anpassas till en allt större grupp av äldre bilförare – till exempel med fler rondeller. Samtidigt ska man vara försiktig med att peka ut unga förare som "farliga", det är i regel en kombination av risker som leder till en allvarlig olycka. Åldern i sig är inte det enda avgörande.

Men vad tycker ni läsare? Många av er spenderar tusentals mil bakom ratten varje år och har sett en hel del olyckstillbud. Vilka är farligast – de unga eller gamla i trafiken?

Annons
Annons
Rulla till toppen