Tata går plus och snart i pension

Indiska Tata redovisade en stor kvartalsvinst delvis tack vare Land Rover som nästa år ska börja produceras i Indien. Samtidigt letar man efter en efterträdare...
Annons

Indiska Tata redovisade en stor kvartalsvinst delvis tack vare Land Rover som nästa år ska börja produceras i Indien. Samtidigt letar man efter en efterträdare till Ratan Tata.

Tata går plus och snart i pension

 
Under räkenskapsårets första kvartal gjorde Tata Motors en vinst på 430 miljoner dollar. Det kan jämföras med förra året då man under samma period istället gjorde en mindre förlust. Årets resultat var dubbelt så högt som det förväntade vilket resulterade i att aktiepriset efter tillkännagivandet steg till sitt högsta värde sedan 1991. Försäljningen gick under kvartalet upp med 64 procent.

De som ifrågasatte Tatas köp av Jaguar och Land Rover för några år sedan bevisas nu fel då dessa två tillsammans gjorde en vinst på 348 miljoner dollar, motsvarande 80 procent av Tatas totala vinst.

Carl-Peter Forster är bekant för många som den förre GM Europa-chefen som slutade när GM tog beslutet om att inte sälja Opel. Numera är han VD för Tata och som sådan har han tidigare sagt att Jaguar och Land Rover ska börja produceras i Kina. Samtal med olika eventuella samarbetspartners pågår nu men Forster nöjer sig inte med det. Nu vill han även börja producera Land Rovers i Indien vilket ska ske redan nästa år, något vi lär få höra mer om.

Man upprepade också det vi tidigare kunnat berätta, nämligen att Jaguar ska utöka sitt modellutbud med en mindre roadster, en ersättare till X-type samt en kombiversion av XF.

Något vi däremot inte kunnat berätta tidigare är att Ratan Tata, styrelseordförande för hela Tatagruppen och den som drev igenom köpet av JLR, planerar att pensionera sig år 2012. Av den anledningen har man tillsatt en arbetsgrupp som ska försöka vaska fram en efterträdare.

En av favoriterna till posten är Ratan Tatas halvbror Noel Tata. Från företagets håll understryker man dock att man letar efter kandidater även utanför familjen. Den idag 72-årige Ratan Tata är tredje generationens Tata att styra företaget som grundades av Jamsedji Tata år 1868.

Annons
Annons
Rulla till toppen