En Audi som kan simma

Bilar som anpassats för att ta sig fram i vatten har aldrig fungerat särkilt bra i det våta. Belgiske designern David Cardoso tar ett nytt...
Annons

Bilar som anpassats för att ta sig fram i vatten har aldrig fungerat särkilt bra i det våta. Belgiske designern David Cardoso tar ett nytt grepp: hans Audi är inte konverterad till amfibie utan utformad som simmande bil från början.

En Audi som kan simma

Drömmen för många konstruktörer i bilhistorien: amfibien som går lika bra på vägen som i sjön. Ingen har fungerat särskilt bra i realiteten, och om Audi Hydron här gör det, vet vi inte. Men visst är den läcker.

Det har gjorts åtskilliga försök i historien att skapa en bil som kan köras ner i sjön och fortsätta färden som båt. Inget har varit särskilt lyckat., kanske mest beroende på att konstruktörerna alltid utgått från en befintlig bil och konverterat den till flytetyg.

Den unge belgiske formgivaren David Cardoso har en annan infallsvinkel: han har ritat en bil som från början är gjord för att fungera optimalt både i vatten och på land.

En Audi som kan simma

Audi Hydron är en stilstudie för en helt intregrerad bil/båt, gjord av den unga belgiska designern David Cardoso.

Amfibien kallas Audi Hydron och ska ses som en stilstudie som knappast kommer att seriebyggas. Faktum är att skapelsen inte ens existerar i den fysiska världen – den är ett av David Cardosos många avancerade arbetsprover med tänkbara designvarianter på befintliga bilar.

Just Hydron har inte någon befintlig förlaga, och hur mycket som är Audi i skapelsen förutom åtskilliga drag i designen, framgår inte. Den har nämligen ingen Audimotor, utan är tänkt att drivas av fyra elmotorer, en vid varje hjul. Och den drivningen fungerar både på land och till sjöss. Hjulen har nämligen ekrar i form av turbinblad, som ger tillräcklig skoveleffekt för att driva Hydron framåt i vattnet. Speciellt utformade schakt i bilfronten leder vattnet in till framhjulen för att optimera framdrivningen. Karossidans form nedtill underlättar också flödet mot bakhjulen och baktill leds vattnet från "propellerhjulen" med minsta motstånd ut genom akterspegeln.

En Audi som kan simma

Amfibien är tresitsig, med föraren/kaptenen i mitten.

Bilen-båten kan i och med de separata motorerna inte bara köras framåt – den kan även förflytta sig "krabblänges", i sidled. Och den kan rotera runt sin egen axel. Förmågan att går sidledes är möjlig i och med att alla hjulen kan vinklas 90 grader, och därmed är även fickparkering på land en baggis: mitt för p-rutan vrids hjulen vinkelrätt mot körriktningen och vips är man parkerad.

Audi Hydron rymmer tre personer, med föraren (kaptenen) i mitten och passagerarna lite bakom denne på respektive sida.

Huruvida den här amfibien skulle fungera i verkliga livet finns inga bevis för (vi tillåter oss tvivla på skovelhjulens propellereffekt), med håll med om att tanken är lockande. Och visst är den ett snyggt arbetsprov i datorn från en begåvad ung formgivare.

Annons
Annons
Rulla till toppen