VW vill köpa Alfa - Fiat tveksamma

Uppgifterna om att Volkswagen vill köpa Alfa Romeo är korrekta, det hävdar anonyma källor som branschtidningen Automotive News citerar. Ett litet problem är dock att Fiat inte vill sälja Alfa.

Bild 371365

Ska Alfa Romeo bli tyskt? Hårresande för en del, men exemplet med Lamborghini (som ägs av VW/Audi) visar att idén kanske inte är så dum ändå.

 
Volkswagen är på shoppinghumör och senast har vi sett hur man i vintras köpt in sig i Suzuki (läs mer här) med 20 procent och även förvärvat 90 procent av det stora designhuset Italdesign (läs mer på denna länk). Under 2009 började VW att inkorporera Porsche i koncernen och till 2011 ska integreringen vara genomförd fullt ut.

Men VW:s hunger för nya företag är inte över, ännu på ett tag. Under en tid har det cirkulerat rykten om att VW Group även är intresserade av att köpa varumärket Alfa Romeo. Dessa rykten är helt korrekta, berättar två anonyma VW-källor som branschtidningen Automotive News citerar. Ytterligare en anonym källa, en högt uppsatt chef hos Fiat, bekräftar VW:s intresse men sa samtidigt att "...vi har ingen som helst avsikt att sälja varumärket till VW."

Under måndagen underströk en av Fiats talesmän att man håller fast vid sin framlagda plan för Alfa Romeo, som koncernchefen Sergio Marchionne redogjorde för i april i en detaljerad femårsplan (se länk här). Enligt planen ska produktionen närapå femdubblas till 500.000 Alfa 2014, bland annat med hjälp av sex nya modeller.

Många branschbedömare är tveksamma till att Alfa-försäljningen kan femdubblas på bara fyra år. Lyckas inte den planen är kanske Sergio Marchionne inte helt ovillig att sälja Alfa, trots allt. Alfa Romeo ägt av Volkswagen - är det bra eller dåligt? VW/Audi har ju lyckats väl, trots alla initiala tveksamheter, som ägare till Lamborghini.

Alfa måste förbli italienskt! (= gasa). Fiat har haft sin chans, nu är det VW:s tur att rycka upp Alfa (= bromsa).
675
135