Ford Focus ST – helt ny med 250 hk

Redan nu presenterar Ford den sportiga ST-modellen, baserad på nya generationen Focus. Som väntat blir det en 2,0-liters turbofyra med 250 hk som ska ge...
Annons

Redan nu presenterar Ford den sportiga ST-modellen, baserad på nya generationen Focus. Som väntat blir det en 2,0-liters turbofyra med 250 hk som ska ge konkurrenter som till exempel Golf GTI en tuff match.

Ford Focus ST - helt ny med 250 hk

Så här ser alltså nya Focus ST ut, men vi får vänta över ett år innan bilen finns ute hos handlarna. Är det någon som undrar över kulören så heter den ”Tangerine Scream”. KLICKA FÖR STÖRRE

 
Den riktiga serieproduktionen av nya generationen Ford Focus har inte kommit igång ännu men till våren nästa år kan vi förvänta oss de första leveranserna. Därför är det en smula förvånande att Ford redan nu väljer att släppa de första bilderna på kommande sportmodellen ST och enligt pressmeddelandet ska vi inte vänta oss den hos handlarna förrän i början av 2012.

Så mycket fakta bjuder inte Ford på, i det här läget. Den turbomatade bensinfyran på 2,0 liter ska ge 250 hk i toppeffekt, men mer än så får vi inte reda på. Det innebär alltså ett klart effektövertag på till exempel VW Golf GTI (210 hk) och i nivå med Renaultsport Mégane (250 hk).

Vi utgår från att Focus ST inte är fyrhjulsdriven och bilen på bilderna verkar har en sexväxlad, manuell låda. Ska Ford ligga på samma nivå som övriga förväntar vi oss också en dubbelkopplingslåda till ST, men några officiella uppgifter om detta har vi inte ännu.

Ford Focus ST - helt ny med 250 hk

Focus ST får en front med stor grill, till skillnad mot ”vanliga” Focus som har en horisontellt delad front. Focus är en ”världsbil” som ska produceras i ungefär samma utförande för alla marknader. KLICKA FÖR STÖRRE

 
Focus ST blir femdörrars och någon tredörrars seriemodell är inte planerad. Däremot pekar mycket mot att Ford även ska erbjuda ST-modellen som kombi, vilket förmodligen skulle locka några fler kunder i "kombinationer" som Sverige och Storbritannien.

ST-modellen kompletteras sannolikt med en ny Focus RS, men då har vi flyttat fram kalendern till 2013. De rykten som hittills cirkulerat nämner en möjlig hybriddrivlina med elektrisk bakhjulsdrift, men några definitiva beslut om detta lär inte vara fattade ännu. Fords pressmeddelande går att läsa som pdf-fil, i oavkortat skick, genom att klicka på denna länk.

Ford Focus ST - helt ny med 250 hk

Annons
Annons
Rulla till toppen