Volvo utvecklar batteri – i karossen

Lägre batterivikt är något som alla biltillverkare önskar och Volvo forskar på ett spännande kompositmaterial som även kan användas för karossen. Hela 15 procent av...
Annons

Lägre batterivikt är något som alla biltillverkare önskar och Volvo forskar på ett spännande kompositmaterial som även kan användas för karossen. Hela 15 procent av bilens vikt skulle kunna sparas, samtidigt som energi lagras.

Volvo utvecklar batteri - i karossen

Kompositmaterialet kan lagra energi som ett batteri, samtidigt som det är starkt och kan utgöra bärande delar av bilen – som till exempel karossen. KLICKA FÖR STÖRRE BILD

Framtidens bilar är förmodligen lika stora som nu, med fyra hjul och en ratt. Men mycket av tekniken är sannolikt helt annorlunda under karossen och även stålplåten är kanske utbytt mot helt nya material. Volvo är inblandade i ett forskningsprojekt där själva karossen utgörs av ett kompositmaterial som samtidigt bildar bilens batteri.

Forskningsprojektet startade tidigare i år på initiativ av Imperial College i London och ska pågå i tre år. Nio olika europeiska företag deltar och Volvo Personvagnar är den enda biltillverkaren. Man ska utveckla ett kompositmaterial av kolfiber och polymerblandning som är starkt nog för att utgöra bärande delar av till exempel karossen, samtidigt som det förmår att ta upp energi och lagra den snabbare än ett konventionellt batteri.

"Vår roll är att bistå med kompetens kring hur den här teknologin i framtiden ska integreras och att tillföra kunskap när det gäller för- och nackdelar kring kostnader och användarvänlighet," säger Per-Ivar Sellergren som är utvecklingsingenjör vid Volvo Personvagnars Materialcentrum.

Kompositmaterialet är lovande och i en första applikation ska bilens reservhjulsbalja göras om till ett "kompositbatteri".

"Det är en hyfsat stor struktur som är enkel att byta ut. Inte tillräckligt stor för att driva hela bilen, men kan stänga av och på motorn då bilen står stilla, till exempel vid ett rödljus," säger Per-Ivar Sellergren.

Om kompositmaterialet blir så bra som man hoppas, och det går att producera på ett effektivt sätt, kan det användas på en mängd områden. Till exempel kan framtidens mobiltelefoner bli tunna som kreditkort och bärbara datorer betydligt mindre samtidigt som de får längre driftstid.

Annons
Annons
Rulla till toppen