Lamborghini Gallardo Blancpain - race för gatan

Det blir ytterligare en specialmodell av Gallardo, nämligen "Blancpain Edition". Tillverkaren av lyxiga armbandsur vill nu ge sin egen prägel på Gallardon och det gör man med 570 hk, mycket kolfiber och mattsvarta detaljer.

Bild 370839

Den speciella motorluckan kommer från racingbilarna, liksom den stora bakvingen. Klockföretaget grundades av Jehan-Jaques Blancpain redan 1735 och det markeras grafiskt i logotypen. Den logotypen dyker upp på flera ställen på "Blancpain Edition". KLICKA FÖR STÖRRE


Vi trodde ärligt talat inte att det skulle komma fler specialmodeller med Gallardo som bas, men Lamborghini överraskar oss ännu en gång. Nya "Gallardo Blancpain Edition" är baserad på racebilen som körs i enhetsklassen "Lamborghini Blancpain Super Trofeo" men det är en helt gatlegal bil.

Precis som i Superleggera är det 570 hk som man plockar ut ur den 5,2 liter stora V10-motorn. Det räcker för 0-100 km/h på 3,4 sekunder och en toppfart på 320 km/h.

Bild 370840

Vi vet inte hur många exemplar som Lamborghini ska bygga av "Blancpain Edition", men det lär vi få reda på i veckan när Paris-salongen öppnar. Media har tillträde från 30 september. KLICKA FÖR STÖRRE


Exteriört ser vi förstås omedelbart de mattsvarta detaljerna och stora bakvingen, hämtad direkt från racingen, liksom den speciella motorluckan. Tittar man noga genom Skorpius-fälgarna ser man att bromsoken är gulmålade och kramar om keramiska bromsskivor.

Sidobackspeglar i kolfiber och en hel del andra detaljer i det dyrbara materialet bidrar också till att särskilja "Blancpain Edition" - dessutom sänker det vikten på bilen. Torrvikten anges till 1.340 kilo, den lättaste gatmodellen hos Lamborghini just nu. Inredningen består nästan bara av kolfiber och mattsvart alcantara.

Vilka är då schweiziska Blancpain? För det första är de huvudsponsor till racingklassen som delar namn med företaget: "Lamborghini Blancpain Super Trofeo". Företagets vd Marc Heyek lever som han lär och kör själv en racebil i klassen och har vunnit flera tävlingar, vilket inte säger lite då varvtiderna mellan de bästa förarna bara skiljer några tiondels sekunder.

Bild 370841

Mycket alcantara, kolfiber och gula sömmar därtill. Ska ge intryck av en racebil och det lyckas man bra med. KLICKA FÖR STÖRRE


Blancpain sägs också vara världens äldsta tillverkare av lyxiga, exklusiva armbandsur och företaget grundades redan 1735 i Villeret, Schweiz, av Jehan-Jaques Blancpain. Företaget gick dock omkull och förblev vilande ända tills en av Omega-cheferna, Jean-Claude Biver, beslöt sig för att väcka liv i varumärket. Idag ägs Blancpain av Swatch Group och för att bevara sin exklusiva prägel tillverkas inte fler än knappt 10.000 armbandsur per år. Varje klocka görs av en urmakare, från början till slut.

Mest kända är kanske Blancpain för sin modell "1735", en av världens tekniskt mest komplicerade armbandsur som bara tillverkas i ett exemplar per år. Så begränsad lär produktionen av "Lamborghini Blancpain" inte bli, men vi vet inget om vare sig antal eller pris. Förmodligen får vi veta mer i Paris, om bara några dagar. Lamborghinis pressrelease går att läsa som pdf-fil genom att klicka här.

Bild 370842

Bild 370843

Mattsvarta detaljer, mycket kolfiber och låg vikt - helt rätt väg att gå!
291
13