WTCC: Volvo kör full säsong 2011

Volvos motorsportpartner Polestar Racing ska köra full säsong i World Touring Car Championship nästa år. Robert Dahlgren ska tävla för teamet och syftet är att samla erfarenhet för en fullständig fabrikssatsning för Volvo till 2012.

Bild 370805

I juli körde Polestar Racing sitt tredje inhopp på tre år i WTCC och den gången var det på Brands Hatch, England. Målet var att se och lära, vilket slutade med en 13:e plats i första heatet och ett brustet vattenrör i andra.


De som gillar standardvagnsracing vet att Volvo har fina traditioner att falla tillbaks på, med bland annat klassiska vagnar som 240 Grupp A och 855 kombi i BTCC. Nu är beslutet taget att Volvo ska delta i World Touring Car Championship, WTCC, och det blir en full tävlingssäsong 2011.

Formellt sett är det inte Volvo själva som tävlar utan man använder sig av samma team som i svenska STCC, nämligen motorsportföretaget Polestar Racing, och man tävlar på uppdrag av den svenska försäljningsorganisationen Volvo Personvagnar.

Föraren är redan bestämd och det blir skandinaviska mästaren Robert Dahlgren som ska köra samtliga WTCC-tävlingar nästa år. Teamet tjuvstartade redan i juli med att testa en tävling på Brands Hatch och ska avsluta denna säsong med att också åka i Japan, 31 oktober, på Okayama-banan. Syftet är att samla erfarenhet för att Volvo ska kunna göra ett officiellt deltagande året därpå, 2012.

"Vi är mycket glada och stolta över detta förtroende. Detta kommer att bli en jättestor utmaning för oss men vi har förberett oss för detta under flera år. Vår organisation är på plats och vi har redan börjat med förberedelserna," säger Christian Dahl, VD for Polestar Racing.

"Volvo har en solid tradition i att tävla med standardvagnar och vi ser nu en stor potential att konvertera vår tradition till ett globalt kommersiellt verktyg från 2012 genom WTCC," säger Magnus Jonsson som är Volvo Personvagnars chef för produktutveckling och ordförande i Volvos motorsportstyrelse. "Det är viktigt att WTCC-seriens tekniska och kommersiella aspekter är i linje och stöttar våra ambitioner. Detta är vad Polestar är ute att bekräfta för oss under 2011."

Kul att Volvo satsar på internationell motorsport. Ska bli spännande nästa år!
148
8