Världsrekord i snålkörning av VW Passat

Enligt Guinness världsrekordbok har vi nu ett nytt rekord i hur långt man kan komma på en tank: 245,7 mil. Rekordet sattes med en helt orörd, standardmässig VW Passat BlueMotion. Men visst borde någon kunna klå det rekordet?

Bild 370558

Snittförbrukningen stannade på 3,14 l/100 km, vilket är lågt men kanske inte imponerande lågt - trots allt. Men finns det en bättre kombination av stor tank och låg förbrukning? Någon som vill ge sig på ett rekordförsök? KLICKA FÖR STÖRRE


Det officiella rekordet för snålkörning "på en tank" lyder numera på 2.456,943 kilometer, eller drygt 245 mil som vi svenskar skulle uttrycka det. Rekordkörningen utfördes i Frankrike under tre dygn och övervakades av representanter från förlaget Guinness World Records.

Gavin Conway på brittiska "The Sunday Times" körde en helt standardmässig Volkswagen Passat BlueMotion med 105-hästars TDI-diesel på 1,6 liter. Teamet, som övervakades av representanter från rekordboken "Guinness World Records", utgick från Maidstone i England och körde sedan till södra Frankrike där man höll sig under tre dygn. Bilen vände åter mot England men stannade slutligen i närheten av kuststaden Calais.

Genomsnittshastigheten blev 72,5 km/h och även om man mestadels höll sig på landsvägen innehöll körningen även en del stadstrafik. Innan start hade tanken tömts fullständigt och fyllts med 77,25 liter diesel. Genomsnittsförbrukningen blev därmed 3,14 l/100 km.

Även om snittförbrukningen är imponerande låg för en så pass stor bil som Passat låter inte siffran helt omöjlig att klå, till exempel med en mindre bilmodell. Men det gäller att kombinera en relativt stor bränsletank med en snål motor och här har alltså Passat BlueMotion en fördel. Någon som tror sig klå rekordet - och med vilken bil?

Imponerande av en standardbil som VW Passat BlueMotion.
481
20