"BMW-förarna är de argaste i trafiken"

De argaste bilförarna i trafiken är män och de kör BMW. Hälften av de intervjuade i undersökningen säger att BMW-förare visar fingret, kör tätt inpå och gör snabba omkörningar. De näst sämsta bilförarna hittar man i ett något oväntat fordon.

Bild 370388

Dyker den här synen upp i backspegeln gäller det att akta sig - åtminstone om man får tro den brittiska undersökningen om "vägbusar".


Blir du ofta arg bakom ratten? Tappar humöret, visar fingret till medtrafikanterna och lägger dig demonstrativt tätt bakom slöfocken som kör med handbromsen på? Stämmer det här in på dig är sannolikheten stor att du kör en BMW - åtminstone om vi får tro en färsk undersökning från Storbritannien.

Det är den brittiska sajten Gocompare.com, som utför prisjämförelser på försäkringar, som intervjuat 3.000 engelska bilförare om deras upplevelser. Man fokuserade då på det som på engelska heter "road rage" och som vi kanske skulle kunna översätta till "vägbusar". Mer än hälften av de tillfrågade sa att de hade haft dåliga upplevelser av BMW-förare. 17 procent sa att de mött en "vägbuse" senaste veckan och tio procent uppgav att de varit med om en trafikolycka där det farliga beteendet från vägbusar varit orsaken.

Bild 370389

Lee Griffin vill att vi ska vara vänligare i trafiken.

Enligt Lee Griffin på Gocompare.com borde siffrorna stämma till eftertanke hos bilisterna:
"Det finns verkligen ingen ursäkt för dåligt uppförande i trafiken," säger Lee Griffin. "Vi rekommenderar alla att tänka sig för innan de sätter sig i en bil om de är arga av någon orsak. Det behövs bara ett enda felaktigt beslut för att orsaka en allvarlig trafikolycka och om man pekar finger åt någon annan har man inte full fokus på bilkörningen."

De värsta vägbusarna kör alltså BMW och de är - inte oväntat, hör vi från de kvinnliga läsarna - män. Enligt britterna är BMW-förare "bryska, farliga och ständigt på dåligt humör." Enligt Gocompare.com har listan tidigare toppats av manliga förare i "white van", det som vi kallar för hantverksbilar och budbilar, men de är nu klart distanserade av BMW-förarna.

På tredje plats hittar vi ännu ett tyskt bilmärke, Audi (kom ihåg att det här är en engelsk undersökning) och först därefter kommer de första brittiska bilmärkena. Landsvägens riddare - lastbilsförarna - får inte heller något gott betyg och kommer på sjätte plats. Andelen Range Rover i trafiken kan inte vara allt för stor men de kommer ändå på åttonde plats.

Svenska bilmärken lyser med sin frånvaro på tio-i-topp listan men det kanske passar väl med deras image? Tyvärr kan vi inte hitta undersökningen på Gocompare-sajten, men den finns återgiven hos bland annat "Daily Telegraph", se länk här.

Den här undersökningen stämmer väl med mina egna erfarenheter!
708
372