VW Sharan ger Galaxy en match

Rymliga och generösa minibussar som kan frakta sju personer blir allt ovanligare. I frånvaro av Renault Espace och Citroën C8/Peugoet 807 visar VW Sharan att...
Annons

Rymliga och generösa minibussar som kan frakta sju personer blir allt ovanligare. I frånvaro av Renault Espace och Citroën C8/Peugoet 807 visar VW Sharan att den är redo att ge Ford Galaxy en match.

VW Sharan ger Galaxy en match

Nya Sharan är kanske en av de största generationsskiftena någonsin. (Notera att denna provkörning publicerades första gången i auto motor & sport nr 16-2010.)

Utgående Sharanversionen är egentligen ett tragiskt inslag i nybilsstatistiken. Den lanserades redan 1995, fick ett facelift år 2000 och även en välbehövlig uppfräschning 2004.
Trots att den enbart fick tre stjärnor i Euro NCAP 1999 har den sålts i Sverige fram till idag – i förvånadsvärt stort antal. Förra året valde 122 svenskar att lägga pengarna på en "ny" Sharan.
Men från september i år kunde Volkswagen sluta lura kunderna med en gammal konstruktion.

VW Sharan ger Galaxy en match

Sharan har vuxit 22 cm på längden och 9 cm på bredden, ändå har vikten minskat med omkring 100 kg.

Nya Sharan är en helt ny bil i benämningens rätta bemärkelse – kanske en av de största generationsskiftena någonsin. (Betänk att förra 9-5 kom långt efter Sharan. Troligtvis är endast Jaguar XJ:s byte år 2002 värre.) Det medför en rad stora förbättringar.
Framför allt har den fått ett bra bagageutrymme, även när den tredje stolsraden används. I broschyren för gamlingen skriver VW endast ut bagagevolymen med upp till fem sittplatser. Det minimala facket bakom den tredje sätesraden nämns inte. Nu sväljer Sharan 267 liter med sju passagerare och som femsitsig storkombi kan man lasta 809 liter under lastskyddet.

Säkerhetsmässigt har nykomlingen (i skrivande stund) inte gått in i väggen i Euro NCAP:s tester, men allt annat än en femma skulle vara en negativ överraskning.
Trots högre säkerhet och större yttermått (nya Sharan har växt 22 centimeter på längden och nio på bredden) har vikten minskat med omkring 100 kilo – bra gjort VW.
Tillsammans med modernare motorer har det bidragit till att förbrukningen för 140-hästarsdieseln har sänkts från 6,7 till 5,5 l/100 km.

VW Sharan ger Galaxy en match

Sharan bjuder på fin körkänsla och sett i mpv-klassen är styrningen precis.

Vi körde den välkända 2,0 TDI-motorn på 140 hästar tillsammans med en sexstegad DSG-låda och fann att kombinationen matchar biltypen perfekt. Motorn arbetar tillräckligt tempramentsfullt och det höga vridmomentet lämpas sig väl med automatlådans harmoniska växelbyten. Den som söker ännu mer harmoni finner ett adaptivt chassi för ett tillägg på cirka 10.000 kronor.

Trots storleken och den starkt familjeorienterade biltypen är Sharan inte sävlig ute på vägen utan bjuder på fin körkänsla. Styrningen är precis sett till mpv-klassen.
Att bli jämförd med gamlingen är onödigt smickrande för nykomlingen så hur står den sig mot konkurrenterna? Där noterar vi att Ford Galaxy lastar mer än Sharan när alla säten används (305 mot 267 liter). Däremot är Sharan något större utan baksäten med maximalt 2.430 liter jämfört med 2.325 för Galaxy (fast vem köper en 7-sitsare för att ta bort sätena?).

Rent förnuftsmässigt ser det ut som om Sharan får en svår konkurrent genom den nyligen ansiktslyfta Galaxy. Dessutom lurar de något mindre rymliga, men billigare fransoserna Grand Scenic och 5008 i vassen.
Istället skvallrar de första intrycken om att Sharan erbjuder en mer ombonad och påkostad personbilskänsla inne i bilen. Det trevligare helhetsintrycket kan bli svårt att bortse ifrån vid nästa minibussbyte.
Sharan har alla förutsättningar att bli en populär familjefraktare på våra breddgrader.

Annons
Annons
Rulla till toppen