Finska Valmet köper Karmann

Den krisdrabbade kaross- och cabrioletbyggaren Karmann har fått en ny ägare: Finska Valmet tar över – och får därmed ansvaret för taket till den nya...
Annons

Den krisdrabbade kaross- och cabrioletbyggaren Karmann har fått en ny ägare: Finska Valmet tar över – och får därmed ansvaret för taket till den nya Audi A3 Cabriolet.

Finska Valmet köper Karmann

Den kanske mest klassiska bilen som kommit från fabriken i Osnabrück: Under åren 1957-1974 byggdes VW Karmann Ghia Cabriolet. VW var beställare, italienska Ghia ritade karossen och Karmann byggde bilen.

Det var i samband med den globala krisen för bilindustrin som legendariska Karmann hamnade i svårigheter. Så svåra att företaget sattes under förvaltning.

Men under fredagen meddelade konkursförvaltaren Ottmar Hermann att man hittat en köpare: Finska Valmet Automotive tar över takdivisionen – och säkrar därmed 350 arbetstillfällen i tyska Osnabrück och 396 i polska Zary. Någon prislapp har inte avslöjats. Affären ska nu godkännas av tyska konkurrensverket. Samma verk stoppade nämligen försäljningen till konkurrenten Magna tidigare i år eftersom det nästan skapat en monopolsituation för tillverkning av cabriolet-tak i Europa.

Finska Valmet köper Karmann

Karmann har plockat taket av åtskilliga bilmodeller genom åren. Som denna Opel Manta Cabriolet anno 1972.

Affären med Valmet lär inte möta sådana hinder. Karmanns gamla lokaler i Osnabrück har köpts av Volkswagen, som nästa vår tänker sysselsätta 1000 anställda med att bygga Golf cabriolet.

Så sent som för en vecka sedan berättade VW:s koncernchef Martin Winterkorn att man beställt ett nytt uppdrag från Karmanns takdivision: Att utveckla tak-konstruktionen för nya Audi A3 Cabriolet. Det uppdraget – liksom uppdrag för Mercedes, BMW, Renault och Bentley – hamnar nu i det Valmetägda bolaget.

Valmet i finska Nystad (Uusikaupunki) grundades ursprungligen 1951 då finska staten slog samman olika fabriker för att tillverka krigsskadestånd till Sovjetunionen. 1968 grundades Saab-Valmet (numera Valmet Automotive) för att i första hand bygga bilar åt Saab. För närvarande bygger Valmet Automotive laddhybrid-sportbilen Fisker Karma och norska elbilen Think City. Tills nyligen byggde man också Porsches båda modeller Boxster och Cayman.

Annons
Annons
Rulla till toppen