Honda Jazz EV Concept – nästan färdig

Bränsleceller har hittills varit Hondas huvudlinje men med Jazz EV Concept visar man att batteridrivna elbilar inte ligger långt bort. Konceptbilen är färdig för test...
Annons

Bränsleceller har hittills varit Hondas huvudlinje men med Jazz EV Concept visar man att batteridrivna elbilar inte ligger långt bort. Konceptbilen är färdig för test och om två år kan modellen stå hos handlarna.

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Honda Jazz/Fit EV presenterades på LA Auto Show i Kalifornien under onsdagen. Den renodlade elbilen har en körsträcka på som längst 16 mil, alltså ungefär samma som Nissan Leaf. KLICKA FÖR STÖRRE

Hondas konceptbilar som visat vägen in i en mera miljöskonsam framtid har hittills mest handlat om bränsleceller. Honda har sett batteritekniken som allt för outvecklad och istället satsat resurserna på vätgas som omvandlas till elektricitet.

Men på Parissalongen såg vi hur Honda flyttade över hybridtekniken från Insight till den kompakta men ändå rymliga familjebilen Jazz (modellen heter Fit i Japan och USA). Läs mer om Jazz Hybrid på denna länk. Nuu tar Honda nästa steg och presenterar en konceptversion av Jazz där förbränningsmotorn är borta helt och ersatts av en elmotor: "Honda Fit EV", där EV står för Electric Vehicle (elbil).

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Hondachefen Takanobu Ito presenterade själv Jazz/Fit EV för media på Los Angeles Auto Show. Konceptbilen är redo att byggas som förserie och testas i verkligheten. Redan om två år kan seriemodellen stå hos handlarna i USA och Japan.

Konceptbil är kanske inte en rättvis benämning då bilen på bilderna är att betrakta som en förserie. Redan om några månader ska de första Jazz EV sättas i händerna på "vanliga förare" och testas i verkligheten. Om allt går som planerat ska modellen kunna finnas ute hos handlarna i USA och Japan redan under 2012.

Att snickra ihop en elbil är inte allt för svårt för Honda då man redan har erfarenhet och elkomponenter redo från bränslecellskoncepten. Elmotorn till Jazz kommer från FCX Clarity och den har tre körprogram: Econ, Normal och Sport. I ekonomiläget kan körsträckan förlängas med upp till 17 procent jämfört med normalläget. Har man bråttom kan å andra sidan sportläget ge prestanda som motsvarar en tvåliters bensinmotor.

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Invändigt känner man igen Jazz men här är det annorlunda instrument med blå belysning och navigering är standard. Den genomskinliga ratten får nog betecknas som photoshopjobb…

Körsträcka på en laddning varierar förstås men Honda anger att om man mäter efter amerikanska EPA LA4 citycycle går det att uppnå 16 mil. Mera realistiskt i verkligheten är dock 11 mil, med justerad testcykel. Toppfarten anges till 145 km/h och stämmer uppgifterna om sportlägets prestandahöjande förmåga bör 0-100 km/h gå på under tio sekunder.

Honda Jazz EV har ett paket av litiumjonbatterier som kan laddas till full kapacitet på under sex timmar via ett vanligt 240-vägguttag. Navigeringshjälp, och därmed guide till närmaste laddningsmöjlighet, är standard och bilens laddning ska kunna "styras" via en modern mobiltelefon.

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Den tekniska plattformen för framtida hybridmodeller visades upp, men Honda ville inte avslöja var den först ska användas. KLICKA FÖR STÖRRE

På Los Angeles Auto Show visar Honda också upp sin tekniska plattform för hybridteknik. Vilka modeller som kan bli aktuella spekulerar man inte kring men Hondas hybridteknik innehåller en förhållandevis stark elmotor på 120 kW (163 hk) som kan köras för sig eller ihop med en 2,0-liters i-VTEC bensinmotor.

Om enbart elmotorn används som drivkälla (laddhybrid) är räckvidden 15-24 km och topphastigheten 100 km/h. Laddningen av det 6 kWh stora litiumjonbatteriet tar 1,5-2 timmar i ett 240-uttag. Mer går att läsa i Hondas pressrelease, kan laddas hem genom att klicka på denna länk.

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Honda Jazz EV Concept - nästan färdig

Annons
Annons
Rulla till toppen