De Tomaso ett steg närmare produktion

Det anrika sportbilsmärket De Tomaso har kommit ett steg närmare att återuppväckas. Italienska staten stödjer planerna att överta Fiats fabrik i Termini Imerese, Sicilien. Därmed...
Annons

Det anrika sportbilsmärket De Tomaso har kommit ett steg närmare att återuppväckas. Italienska staten stödjer planerna att överta Fiats fabrik i Termini Imerese, Sicilien. Därmed skulle 1.400 jobb räddas.

För ganska exakt ett år sedan rapporterade vi att den italienska affärsmannen Giovanni Mario Rossignolo hade planer på att återuppväcka sportbilsmärket De Tomaso. Rossignolo köpte då namnrättigheterna från en konkursdomstol i Modena. Då hade kampen om rättigheterna pågått i flera efter att företaget De Tomaso gick i konkurs 2004, ursprungligen grundat av den argentinska sportbilsföraren Alejandro de Tomaso 1959.

Giovanni Mario Rossignolo hade tidigare försökt köpa en fabriksanläggning av Bertone, men 2009 siktade man istället på att ta över en av Pininfarinas tre fabriker, i Grugliasco utanför Turin.

Även denna plan gick i stöpet men nu ser det ut som om Rossignolo hittat en ny fabrik att ta över. Fiat ska lägga ner sin anläggning i Termini Imerese, Sicilien, med 1.400 anställda och industriminister Paolo Romani har deklarerat att regeringen ska stödja planerna på att överlåta fabriken på Giovanni Mario Rossignolo.

Förhoppningen är att överlåtande ska innebära att inga arbetstillfällen går förlorade. Giovanni Mario Rossignolo har tidigare deklarerat att man vill uppnå en produktion på 6.000 bilar årligen, uppdelat på tre modeller; en coupé, en lyxig sedan och en crossover. Modellerna ska baseras på aluminiumkomponenter som kallas för "Univis" där man med relativt få moduler kan skapa ett chassi.

Giovanni Mario Rossignolo, 80 år, har ett förflutet inom Fiat-koncernen där han arbetade i 22 år och bland annat var vd för Lancia mellan 1977 till 1979. Giovanni Mario Rossignolo har även en viss anknytning till Sverige då han haft höga poster inom Electrolux/Zanussi, Ericsson i Italien, kullagertillverkaren SKF, Perstorp samt Atlas Copco.

Annons
Annons
Rulla till toppen