F1 2011: Lotus mot Lotus?

F1-sporten riskeras att drabbas av en allvarlig identitetskris: Lotus-Renault kommer med ett nytt stall. Bland konkurrenterna: Ett annat stall som också heter Lotus-Renault… Den här...
Annons

F1-sporten riskeras att drabbas av en allvarlig identitetskris: Lotus-Renault kommer med ett nytt stall. Bland konkurrenterna: Ett annat stall som också heter Lotus-Renault…

F1 2011: Lotus mot Lotus?

Den här bilden har nya Lotus-Renault GP (alltså stallet som ägs av biltillverkaren Lotus) släppt. Klassiska färger, men uppenbar risk för förväxlingar…

Formel 1-sporten har ofta en hög stressnivå: Rivalitet. Krascher. Spionaffärer. Stallorder. Skandaler. Lägg nu till detta en dos identitetskris. När vi närmar oss Formel 1-VM 2011 verkar det som årets startfält tänker bjuda på två stall med samma namn – och med samma färg på bilarna!

Vi pratar om Lotus-Renault, en legendarisk duo men med ett allvarligt fall av personlighetsstörning. Under de senaste månaderna har Group Lotus och deras malaysiska ägare Proton varit inblandad i en strid om namnrättigheter med malysiern Tony Fernandes, ägare till flygbolaget Air Asia, men också ägare till det stall som under säsongen 2010 körde under namnet Lotus Racing.

Sedan han licensierat namnet från Proton beslutade Fernandes lite smidigt att han inte behövde Protons tillstånd längre utan döpte om sitt stall till Team Lotus, växlade från Cosworth- till Renault-motorer och lovade att återbörda Lotus legendariska svart- och guldfärgade bilar.

Då började rapporter sippra ut att Group Lotus (biltillverkaren) tänkte köpa ut Renault F1-stall, rykten som nu bekräftats genom en pressrelease från Renault. Renault (den franska biltillverkaren) har sålt sin andel i F1-stallet till investmentpartnern Genii Capital (och ni vet vem som finns där, initialerna är B.E.). Man behåller Renaults motorer och stallet kommer därför att döpas till Lotus Renault GP.

Lotus Renault GP (alltså stallet som ägs av biltillverkaren Lotus och Genii) har släppt bilden du ser här ovanför. Genii Capital och Group Lotus har skrivit ett avtal som sträcker sig över 2017. Som en läsare påpekar så sitter en viss Vladimir Anotonov som styrelseordförande för sponsorn Snoras Bank.

Det intressanta är att Tony Fernandes Team Lotus har kontrakt på att använda samma motorer, och hade planerat samma färger på sin 2011-bil.

Förvirrande? Yes (och läs då INTE den här artikeln från Sniff Petrol). Spännande? Det också.

Innan VM-premiären i Bahrain den 13 mars lär vi veta om det blir två Lotus-Renault-stall på startplattan. Men med tanke på vem som har intresse i Lotus Groups F1-satsning så vet vi var vi sätter våra pengar.

Annons
Annons
Rulla till toppen