Volvo snabbar på utvecklingen av nya modeller

I torsdags träffades Volvos styrelse för en genomgång av den strategiska inriktningen för det nya Volvo. Fokus läggs på att få ut nya produkter på...
Annons

I torsdags träffades Volvos styrelse för en genomgång av den strategiska inriktningen för det nya Volvo. Fokus läggs på att få ut nya produkter på marknaden snabbare.

Volvo snabbar på utvecklingen av nya modeller

Stefan Jacoby vill fokusera på att korta ledtiderna för att snabbare få ut nya modeller på marknaden. ”Vi måste utnyttja styrkan i att vara ett litet företag”, säger Jacoby.

I torsdags, den 9:e december 2010, lade Volvo PV ut de nya grundstenarna till företagets strategiska inriktning. Styrelsemötet ägde rum på huvudkontoret i Göteborg och förefaller att ha varit fruktbart.

"Styrelsen har fattat flera avgörande beslut för att fastställa den strategiska inriktningen för Volvo PV" sa styrelseordförande Li Shufu i en kommentar efter mötet.

Styrelsens ändrade också ledningsgruppens sammansättning och en av nyheterna är att ansvarsområdet "Product Strategy & Vehicle Line Management" har tillkommit. Det ska fokusera på styrning av produktfamiljerna. Detta sägs öka möjligheterna för ingenjörerna att fokusera på att utveckla nästa generations produkter.

Den nya inriktningen ska ledas av Lex Kerssemakers som är ett bekant ansikte hos Volvo efter 25 år inom företaget. Han har bland annat ansvarat för Volvos konceptbilar men kommer närmast ifrån Volvo Cars Overseas Corporation.

Volvo snabbar på utvecklingen av nya modeller

Under projektkoden Y466 fanns det tidiga planer på en sexig minisuv. Ett projekt som inte fick blomma ut under Fords styre. (Illustration Motor Forecast)

Här anar vi en uppdämd vilja att lansera nya modeller efter de senaste årens åtstramningar inom Ford Motor Company som fått till följd att flera Volvoprojekt har försenats eller lagts på is. Som exempel finns avlösaren till XC90 som stoppas och för ett tag hade även nya S60 fått ett "no-no" från Fordledningen. Inte heller har någon XC30 hittat ut på marknaden, som det ryktades om ett tag, men nu kan kanske utvecklingsarbetet komma igång igen.

Stefan Jacoby har själv uttryckt vikten av att satsa på modeller i Golfstorlek åsyftande en femdörrarsversion av C30, vilket skulle kunna utvecklas till en Mini Countryman-utmanare i det allt större minisuv-segmentet.

Självklart berördes även Kinastrategin på styrelsemötet och man fastställde riktlinjesrna till satsningen i Kina. Några exakta detaljer är ännu inte officiella och det så kallade "Kina-teamet" – ledda av Freeman H Shen – uppmanades att fortsätta utvecklingen och presentera planen för ett godkännande vid nästa styrelsemöte.

Nedan följer en förteckning över Volvo PV:s nya sammansättning av ledningsgruppen. Utöver Lex Kerssemakers har äver Jan Gurander tillkommit.

Annons
Annons
Rulla till toppen