Turbindriven Jaguar blir verklighet!

Jaguar C-X75 förgyllde Parismässan med ett läckert yttre och intressant turbindrift. Konceptdrömmar tänkte vi – men nu säger Jaguar att den kommer i produktion. Jaguar...
Annons

Jaguar C-X75 förgyllde Parismässan med ett läckert yttre och intressant turbindrift. Konceptdrömmar tänkte vi – men nu säger Jaguar att den kommer i produktion.

Turbindriven Jaguar blir verklighet!

Jaguar C-X75 ­ för bra för att vara sann? Nixpix, Tatachefen Carl-Peter Forster talar om en kommande serieproduktion.

Konceptbilen C-X75 stod i Jaguarmontern på Parissalongen som en hyllning till varumärkets (observera varumärket, inte företagets) 75-åriga historia. Grunddragen bar vissa likheter med den gamla raceprototypen XJ13 men i övrigt andades konceptet framtidsanda. I synnerhet den annorlunda drivlinan.

Turbindriven Jaguar blir verklighet!

Läs allt om hur Jaguar C-X75 känns att köra i nummer 26. I butik nu eller bara 39 kronor i vår webbkiosk!

C-X75 drivs i första hand av fyra elmotor på sammanlagt 788 hk och 1 604 Nm. Men under skalet finns också två turbinmotorer som arbetar upp till 80 000 r/min och förser litiumjonbatteriet med ström. En 60-literstank med diesel förser turbinerna med bränsle vilket gör C-X75 till en elbil med räckviddsförlängare.

Visst låter det för bra för att vara sant? Men nu säger Carl-Peter Forster, att de planerar för en serieproduktion.

"Hjärtat säger ja. Fast vi får se upp så vi inte tar i för mycket." sa Forster till vår tyska samarbetspartner auto motor und sport i en intervju.

Forster lämnar ändå en öppning för att turbinladdningen följer med till produktion.
"Vi arbetar seriöst för att använda turbingeneratorer i våra elbilar."

Ett uttalande som lovar gott inför framtiden. Ty turbinmotorerna har en egenskap som ger det där sista som en vanlig elbil saknar på EQ-kontot – ett häftigt ljud.

Exakt när en C-X75 (eller ska vi gissa på F-type?) finns att skåda hos din lokala Jaguaråterförsäljare är inte bestämt, men det är hög tid att börja fylla sparkontot. Något pris är ännu inte satt men risken finns att det blir en prislapp med många nollor…

Annons
Annons
Rulla till toppen