Toyota Prius blir familjebuss

Nu är Toyotas nya stora hybridmodell offentlig. Den heter Prius v, som i versatile, mångsidig - men är inte sjusitsig.

Bild 369161

Toyota Prius som familjebuss har tydliga fmiljedrag, men den är större och betydligt rymligare för både åkande och bagage.


Det har talats om en ny, större variant av Toyotas bästsäljarhybrid Prius en längre tid, och på måndagen avtäcktes den på salongen i Detroit. Den heter Prius v, med gemen bokstav för att inte misstolkas som en romersk femma, och det står för versatile, mångsidig på engelska. Varför den inte fick heta Verso, som tidigare familjebussar från Toyota, får vi inte veta.

Samtidigt med Prius v visas en liten konceptbil kallad Prius c, vid sidan om vanliga Prius III och kommande Prius III som laddhybrid.

Bild 369162

Det högre bakpartiet garanterar br utrymmen i baksätet och 50 procent större bagageutrymme enligt Toyota. Men den är strikt femsitsig.


Mångsidigheten hos Prius v består i att den är högre och längre och har större bagageutrymme än "vanliga" Prius. Baksätet, som är delat 60/40, kan fällas till plant lastgolv, och respektive del kan skjutas i längsled för att variera lastutrymmet. Sätenas ryggstöd kan lutas 45 grader. Bagagevolymen bakom baksätet anges till maximalt 963 liter, vilket låter som ett totalmått, upp till taknivå. Enligt Toyota rymmer Prius v cirka 50 procent mer bagage än dagens modell. Men den är strikt femsitsig, utan möjlighet till extrasäten i en tredje rad.

Bild 369163

Förarplatsen har stora likheter med dagens Prius, och den digitala hastighetsmätaren placerad i mitten får man vänja sig vid.


Prius v är avsedd för familjer som vill ha hybriddrivningen men behöver lite större utrymmen för en "aktiv livsstil". Tekniken med en bensinmotor på 98 hästkrafter plus en 80 hästars elmotor är densamma som vi känner från dagens Prius III. Batteriet är av typen nickel-metallhydrid. Toyota uppger bränsleförbrukningen till 5,9 l/100 km i blandad körning. Eftersom hybridtekniken är effektivast i stadstrafik blir siffran för "city driving" 5,6 liter, vilket är klart bättre än på landsväg där Prius v drar 6,2 liter per 100 kilometer.

Bild 369164

Prius v är 462 cm lång, 178 bred och 157 cm hög. Det betyder att den är 14 cm längre och har 8 cm mer axelavstånd jämfört med dagens vanliga Prius.


Förarplatsen har ny utformning jämfört med den vanliga Prius, men principen är densamm, med digital hastighetsmätare och diverse viktig information på en bred display i mitten av instrumenpanelen.

Standardutrustningen är i stort densamma som på dagens Prius, där bland annat backkamera ingår. Bland tillvalen finns panoramatak, avståndshållare, "pre collision system", LED-strålkastare och parkeringsassistent.


Ett multimediasystem som kallas Entune erbjuder en lång rad möjligheter att integrera mobiltelefon och yttre musikspelare med bilens ljud- och navigationsanläggning.

Prius v börjar säljas hösten 2011 till modellåret 2012.

• Läs mer om den fjärde modellen i Priusfamiljen - citybilen Prius c här!

Bild 369165

Två nya medlemmar i Priusfamiljen presenterades av Toyotabossen Akio Toyoda i Detorit på måndagen. När laddhybriden tillkommer 2012 är Prius en hel hybridfamilj på fyra.

En familje-Prius vore något för mig!
115
163