Detroit – förfall när det är som vackrast

Ingen bilmässa i Detroit utan rapporter om stadens (för)fall. Men det finns också gömda pärlor bland allt bråte och vackrast av dem alla är ett...
Annons

Ingen bilmässa i Detroit utan rapporter om stadens (för)fall. Men det finns också gömda pärlor bland allt bråte och vackrast av dem alla är ett parkeringsgarage!

Detroit - förfall när det är som vackrast

Ams-redaktionen gled omkring och upptäckte verklighetens Detroit inför 2008-års bilmässa. Klicka för att se hur det gick …

Samtidigt som bilmässan i Detroit går av stapeln börjar motorjournalisterna extraknäcka som urbana upptäcktsresande och levererar plikttrogna samhällsanalyser om tillståndet i centrala Detroit. För tre år sedan gled firma Söderlind/Langendorf (då Pettersson)/Sjösten omkring i en Toyota-pickup och spanade in vad staden hade att erbjuda – ett tilltag som snart resulterade i ett polisingripande …

Detroit - förfall när det är som vackrast

Läs mer om det osannolika parkeringshuset på den amerikanska sajten Jalopnik.com

Men Detroits förvandling sedan stadens glansdagar resulterar också i oväntade upplevelser av det positiva slaget. En av dessa är det forna prestigebygget Michigan Theater där den storslagna miljön har omvandlats till ett parkeringshus.

Michigan Theater byggdes under 20-talet och det sparades inte på krutet. När det stod klart 1926 hade det kostat fem miljoner dollar att färdigställa. Det motsvarar 62 miljoner dollar (omkring 430 miljoner kronor) i dagens penningvärde.

Tyvärr fick inte teaterbyggnaden åldras med värdighet och 1976 dömdes lokalerna ut och lokalen stängdes. Året därpå revs delar av inredningen och ett parkeringsgarage för 160 bilar upprättades.

Än idag samsas parkeringsgaraget med vad som återstår från teaterns glansdagar. Faktum är att biljettluckor, övre balkonger och även den röda ridån är bevarade och vakar över parkeringrutornas i vad som en gång var Michigans lyxigaste lobby.

Ironiskt nog uppfördes teatern på exakt den plats där Henry Fords garage stod en gång i tiden. Faktiskt det garage där han bygde sin första automobil. Idag finns Henry Fords garage att skåda vid Fordmuseet i Dearborn utanför Detroit.

Från garage till teater till garage. Så går livets gilla gång i den stad kallas the Motor Town …

Annons
Annons
Rulla till toppen