Saab satsar på IQon – infotainment med Android

Skulle du vilja utrusta din bil med navigation, ljudsystem, smarta ”appar” och liknande på samma enkla sätt som i din smartphone? Det är snart möjligt...
Annons

Skulle du vilja utrusta din bil med navigation, ljudsystem, smarta ”appar” och liknande på samma enkla sätt som i din smartphone? Det är snart möjligt genom Saabs infotainmentsystem ”IQon”.


I skuggan av den länge emotsedda konceptbilen PhoeniX har Saab Automobile även premiärvisat ett kommande infotainmentsystem. Detta hemska, "svengelska" ord innebär att bilens information och underhållning samlas i en central enhet och systemet ska lanseras i nästa generation Saab 9-3, mot slutet av 2012.

Om vi ska hålla oss till engelskan finns det ett klokt ordspråk som säger "if you can't beat them, join them" och det är vad Saab gjort med sitt "IQon". Istället för att utveckla ett unikt, eget system öppnar man upp för externa partners att tillverka "appar", det vill säga applikationer för datorbruk. Plattformen, eller operativsystemet, man valt att ansluta till är Googles Android och därmed sällar man sig till en mycket stor grupp av både små och stora programutvecklare som redans levererar "appar" till smartphones.

Saab ska förse externa programutvecklare med ett gränssnitt som öppnar upp kanaler till mer än 500 signaler från olika sensorer i bilen. Det innebär att en programutvecklare kan göra enkla applikationer som en snygg varvräknare, eller klocka, och sedan hela vägen upp till komplexa navigeringssystem där man även integrerar uppgifter om körsträcka, bränsleförbrukning, med mera.

Saab satsar på IQon - infotainment med Android

Saab hävdar att man är först inom bilindustrin att kombinera det bästa från mobiltelefonapplikationer med möjligheterna i ett nytt infotainmentsystem för bilar. Grunden i gränssnittet är en 8-tums pekskärm som ger tillgång till alla tjänster, inklusive till exempel streamad musik, navigation och lagrad musik. KLICKA FÖR STÖRRE

Genom att "öppna upp bilen" tror Saab att man kan attrahera många utvecklare och även inspirera andra till liknande infotainmentsystem:
"Med Saab IQon finns inga gränser för möjligheterna till innovation. Vi kommer att bjuda in Androids hela globala "community" av programutvecklare för att ta del av deras fantasi och uppfinningsrikedom," säger Johan Formgren, Saabs eftermarknadschef och kommersiell projektledare för IQon.
"Dagens kunder vill vara lika bra uppkopplade i bilen som de är annars. IQon kommer att ge dem samma snabba smidiga uppkoppling som de har i sina smarta mobiltelefoner – och dessutom erbjuda nya fordonsspecifika applikationer och tjänster," fortsätter Formgren.

En annan fördel med Saabs IQon är att applikationer kan utvecklas långt efter själva nybilsförsäljningen. Inte enbart den första bilägaren kan sätta sin prägel på infotainmentsystemet utan det går att bygga ut och ges sin personliga utformning av alla bilägarna, under många år. IQon kan också hjälpa till att hålla kontakten mellan bil och verkstad där nya uppgraderingar kan laddas in trådlöst i bilen och det går att till exempel ställa diagnos eller boka service.

Saab satsar på IQon - infotainment med Android

En betaversion av Saabs IQon-system testas redan av en grupp av tjänstebilsförare. Mer än 500 kanaler in till bilens sensorer finns tillgängliga och Saab sköter det slutgiltiga godkännandet av varje ”app” innan bilägarna kan ladda hem den. KLICKA FÖR STÖRRE

Saab satsar på IQon - infotainment med Android

Annons
Annons
Rulla till toppen